Muffinki – przepis
    
     
      
       Świeżo upieczone muffinki w papierowej papilotce są niezwykle kuszące – nawet dorosłym trudno się oprzeć, a co dopiero dzieciom? Samodzielnie przygotuj pyszne słodkości! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a większość składników do nich można znaleźć niemal w każdej kuchni.
      
     
    

     
      Oto kilka wskazówek, aby muffinki wyszły idealne:
     
    
- Piekarnik zawsze należy najpierw rozgrzać. Nie otwieraj go podczas pieczenia muffinek.
 - Dokładnie zważ wszystkie składniki.
 - Nie zwiększaj zalecanej ilości proszku do pieczenia. Jeśli użyjemy go za dużo, muffinki bardziej nie urosną, lecz opadną i staną się lepkie.
 - Przygotowane ciasto wystarczy szybko przemieszać. Jeśli masę wymieszamy zbyt intensywnie, muffinki zrobią się twarde. Składniki należy równomiernie namoczyć.
 - Wlej ciasto do papilotek i piecz od razu po wymieszaniu masy, ponieważ proszek do pieczenia zacznie działać, gdy od razu gdy dodasz płyn.
 - Nie należy ich zbyt długo piec, bo staną się suche.
 - Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, świeżo upieczone, lub schłodzone, dzień później.
 - Muffinki można również zamrażać. Rozmrażamy je przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej lub wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
 
     
      Moglibyśmy napisać całą listę przepisów z różnymi smakami muffinek. Te proste babeczki to deser, który można połączyć z naszymi ulubionymi składnikami. Poniższy przepis zaskoczy Cię jednak świeżym smakiem, łatwością przygotowania i miękką konsystencją.
     
    
     
      Mufiinki z jagodami goji to idealny deser na śniadanie, lunch czy zdrową kolację.
     
     Przygotowanie zajmie Ci tylko 30 minut i możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Na koniec możesz polać je syropem z agawy lub dodać masło orzechowe o smaku bananowym.
    
     
      Muffinki nigdy się nie nudzą. Zgadzasz się z nami?
     
    
     Składniki na muffinki
    
- 
      200g
jagód goji
 - 
      1 szczypta
cynamonu
 - 280g mąki migdałowej (opcjonalnie)
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 
      1 szczypta
soli himalajskiej
 - 1 banan
 - 
      120g
cukru kokosowego
 - 2 jajka
 - 
      200ml
mleka roślinnego
 - 
      6 łyżek
oleju kokosowego
 

     Sposób przygotowania muffinek
    
- 
      
Jagody goji
wsypać do kubka i zalać je gorącą wodą, pozostawić na 1 godzinę, aż wchłoną cały płyn. Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym lub umieść modele papierowe w foremkach na muffinki. - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiej mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól himalajską. Dodaj również cukier.
 - W innej misce lekko ubij jajka. Dodaj mleko roślinne, banan i stopiony olej kokosowy. Zrób dziurę w środku suchych składników i wlej do niej mieszankę płynnych składników. Na koniec dodaj jagody goji. Wszystko szybko i niezbyt intensywnie wymieszaj.
 - Ciasto włożyć łyżką do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, aby babeczki ładnie wyrosły i uzyskały złotobrązowy kolor. Jeśli naciśniesz palcem upieczone babeczki, ciasto wróci do swojej pierwotnej pozycji.
 - Pozostaw muffiny w naczyniu do pieczenia przez 5 minut, aby lekko ostygły. Podawaj na ciepło lub poczekaj, aż całkowicie ostygną.
 
     
      Smacznego!
     
    
