Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Wzmocnienie układu odpornościowego

Równowaga umysłu i ciała jest podstawą dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Jeśli nasza odporność szwankuje, objawia się to zmęczeniem, częstymi infekcjami, stanami zapalnymi, reakcjami alergicznymi, przewlekłą biegunką i powolnym gojeniem się ran. Niezdrowa dieta, stres, brak snu, palenie oraz ciężka praca fizyczna i psychiczna to czynniki stresogenne, które dodatkowo osłabiają układ odpornościowy.

Regularne ćwiczenia są jednym z budulców zdrowia i podstawą dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ćwiczenia wspomaga krążenie w ciele, a także wprawiają w ruch nasze komórki odpornościowe, które zwalczają infekcje. Spożywanie niektórych ziół pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ tylko taki dobrze działający będzie w stanie chronić nas przed różnymi infekcjami i chorobami wirusowymi oraz grożącą obecnie pandemią covid_19.

Wraz z wiekiem skuteczność naszego układu odpornościowego pogarsza się, co prowadzi do częstszych infekcji, chorób zapalnych i nowotworowych u osób starszych. Dlatego osoby starsze powinny jeszcze bardziej uważać, aby regularnie i przez cały rok wzmacniać swój układ odpornościowy, w tym poprzez regularne przyjmowanie suplementów diety, takich jak maca w proszku.

W przypadku chorób wirusowych, takich jak grypa i przeziębienie, a także nowej choroby koronawirusowej (na żadną z tych chorób wirusowych nie ma lekarstwa), musimy polegać na naszym układzie odpornościowym, aby skutecznie i jak najszybciej pokonać chorobę. Niektóre leki pomagają złagodzić objawy, ale nie wpływają na przebieg choroby. To, w jakim stopniu zachorujemy i jak szybko się wyleczymy , zależy zatem od naszego układu odpornościowego.

BLACK FRIDAY SALE
-50%

Maca w proszku Bio 1+1 GRATIS

Cudowny korzeń z wysokich Andów

  • Z upraw ekologicznych
  • Podnosi poziom energii
  • Wspomaga witalność
  • Wspomaga sprawność fizyczną i psychiczną
500g | na 120 dni
Cena regularna: 121,12 
60,56 
i oszczędź 60,57 

Jak działa układ odpornościowy?

Układ odpornościowy to mechanizm, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi organizmami i intruzami ze środowiska (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty), które powodują choroby. Dlatego komórki naszego układu odpornościowego są stale „w stanie gotowości” i aktywne, ponieważ co sekundę obserwują, rozpoznają intruzów i próbują ich zniszczyć.

Nasza odporność immunologiczna składa się z wrodzonej i nabytej odporności. Na pierwszą nie mamy zbyt wiele wpływu, ale możemy wpływać na tę drugą, czyli odporność nabytą. Każda osoba ma inny układ odpornościowy, a różnice zależą od płci, uwarunkowań genetycznych, diety, szkodliwych nawyków, ilości ćwiczeń, narażenia na stres, ilości dobrej jakości snu i chorób.

Co wpływa na układ odpornościowy

Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych czynników dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ale z kolei przejadanie się jest stresujące dla organizmu i dlatego pogarsza jego układ odpornościowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na tkankę tłuszczową w okolicach talii, gdyż zbyt duża ilość tłuszczu zwiększa predyspozycje do przewlekłych procesów zapalnych osłabiających nasz układ odpornościowy.

Dzięki diecie możemy wzmocnić odpowiedź immunologiczną, zwłaszcza spożywając duże ilości różnorodnych owoców i warzyw, orzechów oraz pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Spróbujmy ograniczyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ przyspieszają one procesy zapalne w organizmie. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, do zdrowej diety należy dodatkowo dodać preparaty witaminowo-mineralne i wysokiej jakości suplementy diety, aby wzmocnić odporność.

Oprócz makroskładników odżywczych wpływających na funkcjonowanie układu odpornościowego ważną rolę odgrywają witaminy i minerały, które są integralną częścią komórek układu odpornościowego i działają immunomodulująco. Szczególnie ważne są witaminy A, D, E, C, B6, kwas foliowy, miedź, cynk, selen i żelazo. Występują w wielu produktach spożywczych, ale można je również spożywać w postaci suplementów diety. Pomocne będzie codzienne spożywanie czosnku, cebuli, grzybów shiitake, imbiru oraz naturalnych produktów probiotycznych, takich jak jogurt i kefir, a także najbardziej dostępnej zimą kapusty kiszonej i buraków. Skuśmy się na zupę dyniową lub marchewkową, ponieważ pomarańczowe pigmenty (karotenoidy) w marchwi, dyni, słodkich ziemniakach, persymonach, melonach i zielonych warzywach liściastych wzmacniają układ odpornościowy.

Spożywaj zróżnicowane posiłki pełne warzyw, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, orzechów i owoców, pij wystarczającą ilość wody, ogranicz szkodliwe nawyki, ćwicz na świeżym powietrzu i dobrze się wysypiaj. Ułatwi Ci to pokonywanie wyzwań nawet podczas kwarantanny. Spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, a przy pierwszych oznakach przeziębienia ugotuj rosół i wzmocnij swoją odpowiedź immunologiczną za pomocą superfood i suplementów diety.

 

Nawet w chłodniejsze dni upewnij się, że Twoja ekspozycja na naturalne światło słoneczne jest wystarczające, ponieważ promienie słoneczne pozwalają na tworzenie witaminy D, która z kolei wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdrowie kości. Możesz poprawić swoją odporność spożywając macę w proszku.

Wzmocnij odporność Macą w proszku

Maca (wymawiane maka, nazwa łacińska to Lepidium meyenii ) to roślina pochodząca z Andów, jedna z nielicznych, która przystosowała się do trudnych warunków na wysokości ponad 4400 metrów, dlatego jest uważana za roślinę odporną. Indianie peruwiańscy od wieków cenią bulwy macy, z których wydobywają proszek, ze względu na jego wyjątkowe właściwości wzmacniające.

 

Substancje lecznicze macy znajdują się w korzeniu, który swoim kształtem przypomina serce. Korzeń jest spożywany na surowo, tylko suszony i mielony. Jako suplement diety najwygodniej jest stosować macę w proszku. Maca w proszku ma wystarczającą ilość użytecznych składników aktywnych tylko wtedy, gdy bulwy rosną na najwyższej możliwej wysokości i jeśli zmielona bulwa jest suszona naturalnie na słońcu przez dwa miesiące.

 

Dlaczego maca jest tak przydatna?

Maca  wspomaga fizyczną i psychiczną sprawność oraz podnosi poziom energii. Po raz pierwszy została użyta w diecie starożytnych Inków, a świeży lub suszony korzeń rośliny był używany przez Peruwiańczyków od wieków, ponieważ w Peru maca jest ważną częścią lokalnej diety ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze i odżywcze. Wiele osób słusznie nazywa ją superfood. Dlaczego?

Naukowcy klasyfikują macę jako środek adaptogenny, który umożliwia lepszą adaptację organizmu. Jako adaptogen, maca zwiększa wytrzymałość fizyczną i odporność na stres, lęk, urazy i wyczerpanie.
Regularne stosowanie macy stymuluje układ odpornościowy i zwiększa odporność na problemy fizyczne i psychiczne. Potrafi rozpoznać potrzeby organizmu, dlatego nazywana jest „inteligentną rośliną”. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonu, maca np. zwiększy jego produkcję i odwrotnie.

Bulwy macy zawierają witaminy B1, B2, B12 i C, alkaloidy, makro i mikroelementy, węglowodany, białka, błonnik, kwasy tłuszczowe, fruktozę, skrobię, garbniki, sód, potas, wapń, miedź, cynk, żelazo, mangan, krzem i magnez. Jednocześnie maca jest bogatsza w wapń niż np. mleko, dlatego jej spożywanie pomoże również wszystkim osobom dotkniętym osteoporozą. Wapń, fosfor, witaminy B1 i B12 oraz kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na układ nerwowy, pobudzają apetyt i regulują trawienie.

Sterole, wapń i witamina C zawarte w macy pomagają budować masę mięśniową i zwiększają wytrzymałość fizyczną. Właśnie dlatego jest lubiana przez sportowców, ponieważ wspomaga jednocześnie rozwój mięśni i utratę tkanki tłuszczowej. Maca zawiera cztery unikalne alkaloidy – makainę 1, 2, 3, 4 – których nie ma w żadnej innej roślinie.

Regularne spożywanie korzeni macy w proszku przynosi wiele korzyści, zwłaszcza kobietom, ponieważ tworzy i utrzymuje odpowiednią równowagę hormonalną w organizmie. Spożywanie macy łagodzi objawy menopauzy, która objawia się wahaniami nastroju, zaburzeniami snu itp., pomaga również młodszym kobietom z problemami menstruacyjnymi.

Mówi się, że maca ma pozytywny wpływ na płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn oraz zwiększa libido oraz zwiększa produkcję męskiego nasienia, dlatego niektórzy nazywają ją „naturalną viagrą”. Podsumowując, maca podnosi poziom energii, poprawia pamięć i koncentrację, reguluje poziom hormonów, łagodzi objawy menopauzy i PMS, pomaga przy bezsenności i stresie, wpływa pozytywnie na energię seksualną, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wpływa pozytywnie na zdrowie serca i żył oraz ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów i kości.

 

Spożywamy 1 do 3 łyżeczek dziennie macy w proszku, mieszając ją z sokiem lub wodą. Jak najszybciej zróbmy coś korzystnego dla naszego zdrowia i wzmocnijmy w naturalny sposób naszą odporność poprzez codzienne spożywanie macy w proszku. Szybko zauważysz, że Twoje samopoczucie uległo poprawie, nawet teraz w zimnej porze roku.

O macy możesz przeczytać więcej w poniższych artykułach

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28