Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Wegańskie bułeczki cynamonowe

Czy wiesz, że bułeczki cynamonowe to typowy szwedzki deser o nazwie Kanelbullar? Przyrządzane są z ciasta drożdżowego i cynamonu. W Szwecji są najczęściej jedzone na lunch i popijane gorącą herbatą lub kawą.

 

Bułeczki cynamonowe lub po angielsku “cinnamon rolls” są najbardziej rozpowszechnione w Europie Północnej i Ameryce Północnej, choć różnią się nieznacznie w zależności od kraju. Amerykańskie bułeczki cynamonowe często są polewane lukrem, a czasem nawet smażone. Istnieją również regionalne wersje: na amerykańskim Środkowym Zachodzie, zwłaszcza w Kansas, bułeczki cynamonowe są często podawane z chili. Bułeczki cynamonowe stały się tak sławne na całym świecie, że nawet mają swój dzień – Dzień Cynamonowej Bułeczki – obchodzony 4 października od roku 1999.

Jak smakują bułeczki cynamonowe?

Wielu twierdzi, że to jeden z lepszych przysmaków drożdżowych, który zaskakuje okrągłym kształtem, miękką konsystencją i delikatnym cynamonowym smakiem. Najlepiej pasują w chłodne jesienno-zimowe popołudnie przy filiżance owocowej herbaty lub gorącego kakao.

Poznajmy pozytywne działanie głównego składnika – cynamonu:

Oprócz wyśmienitego smaku bułeczki cynamonowe mają również dobry wpływ na nasz organizm dzięki dodatkowi cynamonu. Cynamon jest najbardziej znany z regulowania poziomu cukru we krwi i obniżania poziomu cholesterolu. Może poprawić metabolizm lipidów, co jest ważne dla osób z nadwagą lub poważnym stanem zapalnym.

Jest również stosowany jako domowe lekarstwo przy problemach menstruacyjnych, skurczach i silnych krwawieniach, ponieważ poprawia krążenie krwi. Może zmniejszyć uczucie zmęczenia i braku energii, dlatego często jest używany przez kierowców podczas długich przejażdżek. Cynamon ma wiele właściwości leczniczych i właśnie z tego powodu jest często używany do przygotowania deserów.

Cynamon Cejloński mielony Bio

19,93 

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie cynamonowe:

Składniki na polewę:

  • 160 g erytrytolu
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁECZEK CYNAMONOWYCH

  1. Przygotuj małą patelnię i dużą miskę. Na patelni rozpuść w niskiej temperaturze jedną trzecią oleju kokosowego. Gdy olej się roztopi, weź dużą miskę i wlej do niej mleko migdałowe, jedną trzecią pozostałego oleju kokosowego, a następnie resztę stopionego oleju kokosowego. Jeszcze ciepłą miksturę zagnieć rękami i ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, weź drożdże i wsyp je równomiernie do miski, a potem pozostaw na kilka minut, aż ciasto stwardnieje. Ponownie zagnieć ciasto, następnie dodaj 595 g mąki i jeszcze raz dobrze zagnieć, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
  2. Naczynie, w którym znajduje się ciasto, przykryj ścierką lub folią i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po godzinie ciasto dość mocno wyrośnie. Do ciasta dodamy jeszcze 95 g mąki. Ponownie zagnieść ciasto i jeśli jest jeszcze trochę lepkie, dodaj więcej mąki.
  3. Blat kuchenny dokładnie posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto i uformuj prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadź po cieście zmiękczone masło kakaowe. Weź cukier kokosowy i cynamon w proszku i posyp równomiernie ciasto.
  4. Pora uformować bułeczki. Zwiń ciasto jak walec i przyklej brzeg do ciasta, dociskając go. Powstały walec przetnij na pół, a następnie na 7 równych kawałków. Każdy kawałek powinien mieć rozmiar około 8 cm. Na końcu je zwiń.
  5. Przygotuj formę do ciasta i umieść w niej bułeczki cynamonowe tak, aby jedna znajdowała się pośrodku, a pozostałe sześć wokół niej po bokach. Przykryj formę z bułeczkami cynamonowymi folią i umieść ją w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Podczas ogrzewania bułeczek cynamonowych przygotuj polewę. Weź średniej wielkości miskę i wsyp do niej cukier puder, wlej mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj mieszaninę mikserem do uzyskania gładkiego płynu. Po 30 minutach zdejmij folię z formy do ciasta. Bułeczki cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25-30 minut aż się zarumienią. Następnie wyjmij bułeczki z piekarnika i polej polewą, gdy są jeszcze ciepłe.
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28