Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Surowe ciasto czekoladowe

Szukasz przepisu na zniewalająco dobre, surowe ciasto czekoladowe? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Oto ciasto – surowe, czekoladowe, kremowe, bez laktozy, glutenu ani dodatku cukru i łatwe w przygotowaniu.

 

Obiecuję, że ciasto zachwyci każdego, kto kocha słodycze i ma bzika na punkcie czekolady. Zakochają się w nim zarówno weganie, jak i nie-weganie. I zobaczysz, że ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia. Przynajmniej u mnie tak było.

👩‍🍳 Anja Forstner

Dlaczego? Co właściwie oznacza surowe?

Surowa żywność nie jest poddawana obróbce cieplnej ani przetwarzana w temperaturze poniżej 42-45 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Do przyrządzania surowych deserów wykorzystywane są przede wszystkim różne orzechy bogate w białko i tłuszcze nienasycone. Orzechy należy namoczyć, aby były bardziej miękkie i soczyste.

Co prawda wartość energetyczna surowych ciast jest wysoka, ale po zjedzeniu kawałka czy dwóch nie będziemy wzdęci ani zmęczeni.

Tekstura tego ciasta jest niesamowita!

Kremowa, gęsta, soczysta – rozpuszcza się w ustach.

O wiele lepsza niż wszystkie kremy, które wypróbowałam i zrobiłam do tej pory. Ciasto składa się z produktów takich jak orzechy nerkowca, masło kakaowe i syrop z agawy. Aby ciasto zachowało swój kształt, zawsze należy dodać jeden z następujących składników: olej kokosowy lub masło kakaowe. Słodkiego smaku nadają suszone owoce i naturalne syropy.

Boisz się robić surowe desery? Zastanawiasz się, jak w ogóle zacząć i myślisz, że to trudne?

Przyrządzenie jest łatwe, ale wymaga trochę organizacji – przygotowań wstępnych, namoczenia orzechów, co, tak jak w przypadku innych potraw, wymaga trochę czasu i pracy. Według mnie, im mniej składników i brudzenia, tym lepiej.

 

A co z ceną?

Składniki są droższe niż mąka, cukier, olej, jajka i mleko, ale szczerze, to wolę dać trochę więcej za składniki. Przecież ciast i tortów nie robimy codziennie, prawda?

Czy już rozumiesz, o czym mówię?

 

Jeśli tak, to czym prędzej rozpocznij przygotowanie tego boskiego ciasta. Uwielbiam czekoladę, a to surowe ciasto czekoladowe jest jednym z najlepszych, jakie możesz zrobić dla siebie i swoich gości. Kremowy mus, będący głównym atrybutem tego ciasta, można również przygotować w szklankach i podawać jako samodzielny deser. Wystarczy dodać trochę śmietanki kokosowej i owoców i deser jest gotowy. Łatwo i szybko.

 

Nadszedł czas, abym w końcu ujawniła przepis, na który czekasz. Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić podczas przygotowania tego ciasta i nauczysz się czegoś nowego.

PRZEPIS NA SUROWE CIASTO CZEKOLADOWE – (średnica ciasta 18 cm)

Składniki

Składniki na spód:

  • 60g orzechów laskowych
  • 50g migdałów
  • 5 dużych daktyli
  • 15g kakao w proszku
  • 30g wody

Składniki na krem:

Składniki na polewę owocową:

Presna čokoladna torta

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu do tortu:

  • Wymieszaj orzechy laskowe i migdały w robocie kuchennym. Dodaj kakao, następnie wodę i daktyle. Rozprowadź ciasto palcami na spodzie foremki do ciasta. Wstaw do zamrażarki i zacznij przygotowywać krem.

Przygotowanie kremu:

  • W robocie kuchennym wymieszaj namoczone orzechy nerkowca, kakao i masło kokosowe, syrop z agawy, napój migdałowy i kakao w proszku. Wlej mus na spód i wstaw ciasto na noc do zamrażarki (przynajmniej 6 godzin).
  • Zanim zaczniesz przygotowywać polewę owocową, włóż ciasto do lodówki, aby zmiękło i było wystarczająco miękkie do późniejszego podania.

Przygotowanie „glazury owocowej”:

  • Mrożone jagody i maliny włóż do rondla, dodaj cukier kokosowy i podgrzewaj, aż zmiękną. (Temperatura nie powinna przekraczać 45 stopni Celsjusza). Gdy owoce będą wystarczająco miękkie, dodaj 2 łyżeczki babki płesznik i dobrze wymieszaj, aby glazura było gęstsza i bardziej „lepka”.
  • Polej spód z kremem całkowicie ostudzoną glazurą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, pokrój je i podaj. Możesz je udekorować według własnego uznania. Ja użyłam wiórek kokosowych i jagód goji.

Życzę Ci miłego procesu przygotowania ciasta i, oczywiście, jedzenia. 😊

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28