Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Muffinki bananowe

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady to idealny deser na śniadanie lub przekąskę, a w zasadzie to sprawdzi się o każdej porze dnia! Dzięki prostemu przepisowi i odpowiednich proporcjach banana i czekolady, przygotowanie muffinek zajmuje mniej niż 5 minut, a ich pieczenie 20 minut. Wskazówki dotyczące wegańskiej wersji babeczek bananowych znajdziesz w opisie przygotowania babeczek.

👩‍🍳Manja M.

Dlaczego akurat ten przepis na muffinki bananowe szczególnie Cię zachwyci?

Muffinki są tak pyszne, że będziesz chciał je robić przez cały czas! Poniżej znajduje się kilka powodów, dla których zrobią na Tobie wrażenie:

  • Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nawet najmłodsi mogą mogą je przyrządzić.
  • Przepis nie zawiera skomplikowanych składników, a wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia muffinek, prawdopodobnie jest już w Twojej kuchni.
  • Na przygotowanie masy poświęcisz mniej niż 10 minut.
  • Babeczki można przechowywać, zamrażać i delektować się nimi nawet kilka dni później.
  • Są puszyste i soczyste, o słodkim bananowym smaku z dodatkiem kropelek czekoladowych.

Co zrobić, aby muffinki pozostałe soczyste?
Aby nasze babeczki po upieczeniu pozostały soczyste i świeże w smaku, musimy je całkowicie ostudzić na kratce. Należy je przechowywać w hermetycznym pojemniku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Przed nałożeniem wieczka połóż na babeczkach kawałek ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar wilgoci.

 

Banany nie są wystarczająco dojrzałe do pieczenia?
Do wypieków z bananami najlepiej używać tych, które są dojrzałe (lub nawet przejrzałe), aby uzyskać najlepszy smak. Najlepiej dzień lub dwa przed przygotowaniem deseru umieścić banany, jabłko, awokado, brzoskwinię lub pomidor w brązowej papierowej torbie i trzymać na blacie. W ten sposób gaz etylenowy z owocu nie będzie się ulatniał, co przyspieszy proces dojrzewania. Aby banany dojrzewały jeszcze szybciej, umieść je w skórce na blasze do pieczenia i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze 150°C przez 15-20 minut.

Czy możemy użyć mrożonych bananów?
Jeśli mamy przejrzałe banany i nie możemy ich użyć od razu, możemy je obrać i zamrozić na później. Przed dodaniem mrożonych bananów do masy należy je całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub zostawić na noc w lodówce. Mrożone banany zwykle są bardziej wilgotne, dlatego dobrze jest je lekko  wysuszyć ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar płynu.

Jak przechowywać muffinki bananowe?
Babeczki bananowe z czekoladą najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej w zapinanej na suwak torebce lub w szczelnym pojemniku. Będą się nadawały do spożycia przez około 5 dni. Jeśli chcemy je zamrozić, należy je zawinąć w folię kuchenną, aluminiową lub włożyć je do woreczka zamykanego na suwak, napisać datę i włożyć do zamrażarki. Mrożone babeczki rozmrażają się bardzo szybko, więc możesz się nimi delektować, kiedy tylko zechcesz.

SKŁADNIKI NA MUFFINKI BANANOWE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUFFINEK BANANOWYCH

  1. W dużej misce wymieszaj razem suche składniki:
    Mąkę – lepiej użyj zwykłej, ale mąka pszenna razowa również sprawdzi się w tym przepisie, możesz ją też zastąpić dowolną mąką bezglutenową.
    Cukier kokosowy – dzięki niemu masa będzie soczysta, słodka i miękka. Nie martw się, jeśli go nie masz, zastąp go cukrem białym lub brązowym.
    Proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną – sprawiają, że babeczki ładnie rosną.
    Sól himalajską – już niewielka szczypta soli sprawi, że ​​babeczki będą niezwykle aromatyczne.
  2. Pokrój banany na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem w większej misce. Podobnie jak w przypadku chleba bananowego, ważny jest rodzaj bananów, których używamy. Lepsze są słodsze i bardzo dojrzałe. Jeśli mają dużo brązowych kropek lub są czarne, nie martw się. Dzięki temu babeczki będą jeszcze smaczniejsze.
  3. Dodaj pozostałe mokre składniki do bananów:
    Roztopione masło kakaowe – masło nadaje muffinom słodko-maślany posmak. Zamiast masła możemy użyć oleju. Muffinki z olejem nie będą mieć tak bogatego smaku, ale konsystencja nadal będzie lekka i puszysta.
    Jajko – nadaje dobrą konsystencję i delikatność. Do babeczek bananowych bez jajek użyj siemienia lnianego (10g mielonego siemienia lnianego + 50ml wody).
    Wanilia – nie bez powodu jest dodawana do prawie każdego deseru. Dodaje bogatego smaku i słodyczy, których cukier nie jest w stanie zapewnić.
  4. Na koniec wymieszaj razem mokre i suche składniki i dodaj kropelki czekoladowe.
  5. Wyłóż blachę papierowymi papilotkami i napełnij je przygotowaną masą. Blachę wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180°C na około 18 – 20 minut. Wykałaczką sprawdzamy, czy babeczki są upieczone. Jeśli wykałaczka jest sucha, babeczki są gotowe.
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28