Chyba każdego z nas czasem najdzie ochota na coś słodkiego, ale nie mamy czasu, aby przygotować deser lub okazuje się, że czeka nas niezapowiedziana wizyta i chcielibyśmy zaskoczyć gości czymś miłym. Jednym z szybszych i łatwiejszych deserów, który można błyskawicznie przygotować, jest zdecydowanie budyń domowej roboty.
     
    
     
      
       Domowy budyń jest dużo zdrowszy niż ten, który znajdziemy na półkach sklepowych. Przepis możemy zmieniać według własnego uznania, a także dostosować wybór składników. Aby nasz przepis był jeszcze zdrowszy i smaczniejszy, polecamy
      
     
     
      
       
        naturalną substancję słodzącą bez kalorii – Erytrytol
       
      
     
     
      
       oraz
      
     
     
      
       
        Bio kakao w proszku
       
      
     
     
      
       .
      
     
    
     
      Akcesoria do przygotowania budyniu domowej roboty
     
    
- Szeroki rondel
 - Łyżka i trzepaczka
 - Plastikowy pojemnik
 - Kuchenka
 
     
      Składniki (na 6 porcji):
     
    
- 1 litr mleka
 - 4 jajka
 - 
      6 łyżek
erytrytolu (naturalnego słodzika bez kalorii)
 - 2 cukry waniliowe / 2 laski wanilii (nasiona)
 - 
      2 łyżki
kakao w proszku
 
     
      Sposób przygotowania
     
    
- Wlej litr mleka do rondla. Pozostałe składniki dobrze wymieszaj w plastikowym pojemniku. Jeśli masz ochotę na budyń czekoladowy, na koniec dodaj kakao. Zanim zagrzejesz mleko na kuchence, odlej 4 łyżki mleka i dodaj do masy. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
 - Zagrzej mleko i tuż przed zagotowaniem, wlej masę do mleka. Teraz, na średniej temperaturze, ciągle mieszaj trzepaczką budyń, aż zgęstnieje. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij rondel z kuchenki. Wlej budyń do kubków, uprzednio zwilżonych wodą.
 - Przed podaniem domowego budyniu należy go schłodzić. Zalecamy przykryć go folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobiła się skorupka. Następnie umieść go w zamrażarce na co najmniej 15 minut, a najlepiej na noc. Schłodzony budyń można przechowywać w lodówce do 3 dni.
 - 
      Do budyniu można dodać wiele innych składników. Zalecamy dodanie startej czekolady, gruszek miodowych lub łyżki ulubionego likieru. Na wierzchu możesz udekorować go dużą łyżką bitej śmietany i posypać
płatkami owsianymi
lub
chipsami kokosowymi.
 

     
      WSKAZÓWKA:
     
     Jeśli chcesz jednocześnie uzyskać budyń waniliowy i czekoladowy i uniknąć podwójnego gotowania, na koniec do budyniu waniliowego dodaj łyżeczkę kakao w proszku i wymieszaj.
    
     
      Kakao w proszku
     
    
     
      Bio kakao w proszku
     
     jest świeże i ekologiczne z najwyższej jakości całych ziaren kakaowych.
    
     Zawiera magnez i żelazo, które pomagają zmniejszyć zmęczenie i znużenie, a cynk chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Za dobry wpływ na układ odpornościowy odpowiadają mangan, miedź i witamina C. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, których jest nawet więcej niż w zielonej herbacie.
     
      Kakao w proszku
     
     można dodawać do gorących lub zimnych napojów, jogurtów, koktajli i surowych deserów.
    
     
      ERYTRYTOL
     
    
To naturalna substancja słodząca bez wartości energetycznej. Posiada niski indeks glikemiczny i bardzo niewielki wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi, dlatego jego stosowanie zalecane jest diabetykom oraz każdemu, kto dba o zdrowy tryb życia. Wygląda bardzo podobnie do cukru, ponieważ ma postać małych kryształków.
     
      Po co w przepisie na domowy budyń zamienić zwykły cukier
     
     
      
       erytrytolem
      
     
     ?
    
- Ponieważ jest bezkaloryczny, co sprawi, że zjemy budyń bez wyrzutów sumienia,
 - Ponieważ ma niski indeks glikemiczny,
 - Ponieważ jest w 70% tak słodki, jak zwykły cukier, dzięki czemu nasz budyń będzie smakował tak samo, jak gdybyśmy dodali do niego zwykły cukier,
 - Ponieważ mogą go spożywać diabetycy, wegetarianie i weganie.