Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Ciasto jogurtowe z owocami – przepis

Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych i najzdrowszych deserów. Nadaje się zarówno dla łasuchów, którzy uwielbiają tradycyjne desery, jak i dla osób lubiących zdrowsze i mniej kaloryczne słodkości. Specjalnego smaku zdecydowanie dodają owoce, które możesz wybrać według własnego uznania.

Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami, a na końcu czeka na Ciebie zimowa wersja tego wyjątkowego przepisu.

 

Czego potrzebujesz?

Na pewno masz już wszystkie składniki w domu!

Do ciasta jogurtowego potrzebujesz:

Najpierw przygotuj piekarnik i podgrzej go do 180 °C. Następnie posmaruj spód naczynia do pieczenia olejem kokosowym i posyp go mąką lub bułką tartą. Zaczynamy od przygotowania masy, do której będziemy potrzebować dużej miski. Do miski wlej jogurt, jajka i wsyp cukier kokosowy. Wszystko razem wymieszaj i dodaj olej kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy upewnisz się, że cała masa jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremki do pieczenia i piecz przez 30 minut.

Chcesz po 30 minutach sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, ale nie wiesz jak? Mamy dla Ciebie wspaniałą radę! Weź wykałaczkę i wbij ją w środek ciasta. Jeśli wyciągniesz czystą wykałaczkę, ciasto jest gotowe, w przeciwnym razie piecz jeszcze kilka minut.

Kiedy i jakie owoce dodajemy do masy ciasta jogurtowego?

Do ciasta dodaj dowolne owoce (morele, gruszki, truskawki…). Jeśli masz świeże owoce, po prostu połóż je na cieście i upiecz. Suszone owoce (mango, żurawina,…)  najlepiej jest pokroić na małe kawałki i wymieszać z masą. Jeśli masz mrożone owoce, radzimy najpierw je rozmrozić lub posypać grubo mieloną mąką. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może być lepkie.

 

Nasze ulubione połączenie to ciasto jogurtowe z syropem z agawy i malinami. To bardzo orzeźwiający i soczysty duet. Zaletą tego ciasta jest również to, że można je przygotować o każdej porze roku. Zgodnie z obietnicą mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis, który jest idealny na chłodniejsze dni.

Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem

Zważywszy na to, że wielkimi krokami zbliżają się zimowe miesiące, do ciasta jogurtowego dobraliśmy odpowiednie składniki. Do masy dodamy cynamon i krem jabłkowy, które stanowią idealne połączenie na jesień lub zimę. To zestawienie wzbogacimy kremem jogurtowym na wierzchu.

 

Czego potrzebujesz do ciasta jogurtowego z kremem jabłkowym i cynamonem?

Do kremu jogurtowego potrzebujemy:

  • 4 kubeczki jogurtu greckiego
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mielonego cukru kokosowego lub erytrytolu
  • 8 listków żelatyny
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

Do kremu jabłkowego potrzebujemy:

Sposób przygotowania

Zaczniemy od kremu jabłkowego. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i włóż do rondelka. Dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy i cynamon i gotuj razem, aż jabłka całkowicie zmiękną. Pozwól odpocząć mieszance, aż całkowicie ostygnie. Zmiękczone kawałki jabłek możesz ułożyć na cieście lub zmieszać je mikserem do uzyskania gładkiej masy – kremu jabłkowego.

Następnie przygotowujemy krem jogurtowy. Najpierw weź listki żelatyny i namocz je w zimnej wodzie, aż nią nasiąkną. W międzyczasie do rondelka wlej odrobinę mleka (ok. 3 łyżki), podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Podgrzej wszystko razem, aż zawartość się rozpuści. Następnie ubij słodką śmietanę. W innej misce wymieszaj jogurt z cukrem kokosowym i wanilią. Dodaj jeszcze gorącą żelatynę i wymieszaj (najlepiej mikserem elektrycznym). Dodaj również schłodzony krem jabłkowy. W ostatnim kroku delikatnie dodaj bitą śmietanę i zacznij robić biszkopt (przepis powyżej).

Wylej masę jogurtową na upieczony biszkopt lub przełóż ją na biszkopt łyżką. Przed podaniem deseru polej go kremem jabłkowym, posyp cynamonem i udekoruj według własnego uznania – na wierzch można dodać kawałki jabłka lub śmietanę. I voila! Przed Tobą prosty i niezwykle lekki deser.

 

Mamy nadzieję, że przepis Ci się spodoba. Pamiętaj, że jest to całkiem lekki deser 😉 Dlatego możesz zjeść nawet dwa kawałki bez wyrzutów sumienia. Ciesz się boskim smakiem!

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28