Chleb świąteczny z Paleo Snack
SKŁADNIKI NA CHLEB ŚWIĄTECZNY
-
35 g
jagód goji
-
125 g
Nature’s Finest paleo snack mix
-
20 g
żurawiny
- 40 g orzechów brazylijskich
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
-
½ łyżeczki
imbiru w proszku
- ½ łyżeczki goździków w proszku
- 50 ml rumu lub soku pomarańczowego
-
60 g
oleju kokosowego
-
40 g
napoju ryżowego w proszku Nature’s Finest
- 200 ml wody
-
60 g
syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g dowolnego rodzaju mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHLEBA ŚWIĄTECZNEGO
- Pokrój orzechy, jagody goji, żurawinę i kokos z mieszanki Paleo Snack na mniejsze kawałki. Następnie w głębokim talerzu lub innym naczyniu o jak największej powierzchni wymieszaj wszystkie składniki z pierwszej kolumny i pozostaw je na co najmniej pół godziny, a najlepiej tak długo, jak to możliwe (np. na noc).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Napój ryżowy w proszku wymieszaj z wodą i wlej do oleju kokosowego. Wymieszaj z syropem z agawy, sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii i mielonymi migdałami.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę, przesiej i wymieszaj z mokrymi składnikami. Na koniec wymieszaj z suszonymi owocami i orzechami.
- Masę przełóż na blachę do pieczenia i piecz najpierw w piekarniku przez 30 minut na środkowym poziomie i kolejne 15 minut na dnie.
- Poczekaj, aż chleb świąteczny całkowicie ostygnie, zanim go pokroisz. Opcjonalnie możesz go ozdobić polewą czekoladową lub lukrem.


