3 pyszne i zdrowe przepisy na Wielkanoc
     
    
     Wielkanoc tuż za rogiem, więc pewnie już myślisz o wielkanocnej babce, jajkach czekoladowych i innych słodkościach, prawda? I choć świetnie smakują, to zawierają ogromną ilość rafinowanych cukrów i oleju palmowego, przez co mogą źle wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.
     
      Przygotowaliśmy 3 całkiem proste przepisy wielkanocne, dzięki którym będziesz mogła spożywać wielkanocne desery bez wyrzutów sumienia.
     
    
     
      Surowe jajka czekoladowe
     
    
Jajka czekoladowe to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych, ale te kupowane w sklepie są pełne rafinowanych cukrów, dlatego przygotowaliśmy zdrową alternatywę. Bez obaw, nawet zdrowe jajka czekoladowe są niezwykle smaczne.
     
      Potrzebujesz:
     
    
- 120 gramów masła orzechowego
 - 60 gramów kakao w proszku
 - ¼ łyżeczki soli
 - 2 łyżki oleju kokosowego
 - syrop z agawy do smaku
 
     
      Sposób przygotowania:
     
    
- Najpierw podgrzej olej kokosowy.
 - Następnie wymieszaj wszystkie składniki w blenderze lub urządzeniu wielofunkcyjnym. Posmakuj masę i dodaj do smaku syrop z agawy lub inny słodzik.
 - Masę wstaw do lodówki na 10 minut, aby trochę stwardniała.
 - Uformuj jajka i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby jajka stwardniały, następnie możesz je podawać.
 


     
      Kokosowe kulki z cytryną
     
    
Przygotowanie tych orzeźwiających i energetyzujących kulek jest banalnie proste, a ich smak jest boski. Dodatek kurkumy nada im pięknego żółtego koloru.
     
      Do przygotowania 24 kulek potrzebujesz:
     
    
- 200 gramów orzechów nerkowca
 - 100 gramów chipsów kokosowych
 - 2 cytryny
 - 3 łyżki syropu z agawy (może być też miód)
 - ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
 - 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
 
     
      Sposób przygotowania:
     
    
- Najpierw dobrze umyj cytryny pod bieżącą wodą i osusz je, a następnie zetrzyj skórkę. Uważaj, aby nie zetrzeć białej części skórki, ponieważ jest gorzka.
 - Wyciśnij cytryny wyciskarką, aby uzyskać sok z cytryny.
 - Podgrzej olej kokosowy, aby uzyskać 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
 - Przełóż wszystkie składniki do urządzenia wielofunkcyjnego (możesz też użyć blendera) i wymieszaj na gładką masę.
 - Masę przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
 - Gdy masa ostygnie, uformuj kulki. Na koniec możesz je posypać wiórkami kokosowymi lub makiem.
 
Przechowuj je w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia, ale prawdopodobnie znikną jeszcze tego samego dnia.
     
      Babeczki z masłem orzechowym oblane czekoladą
     
    
W Wielkanoc nie powinno zabraknąć czegoś czekoladowego na stole, dlatego przygotowaliśmy przepis na pyszne babeczki oblane czekoladą.
     
      Do przygotowania 10-12 babeczek potrzebujesz:
     
    
- 10-12 papilotek
 - 120 gramów masła orzechowego
 - 1 łyżkę syropu z agawy (lub 30 gramów cukru pudru)
 - ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - ¼ łyżeczki soli himalajskiej
 - 150 gramów gorzkiej czekolady
 
     
      Sposób przygotowania:
     
    
- W misce wymieszaj masło orzechowe, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy i sól, aby uzyskać miękką masę.
 - W kąpieli wodnej rozpuść powoli czekoladę. Możesz ją również roztopić w kuchence mikrofalowej, ale uważaj, aby jej nie spalić.
 - Następnie wlej czekoladę do papilotek. Wlej tyle, aby zakryć spód.
 - Dłońmi uformuj warstwę o grubości około 2 cm, spłaszczając ją z obu stron. Następnie włóż ją do papilotek z czekoladą. Średnica masy powinna być nieco mniejsza od warstwy czekolady, abyśmy mogli pokryć całą masę czekoladą.
 - Następnie polej masę czekoladą i upewnij się, że cała masa jest zakryta.
 - Jeśli w międzyczasie czekolada stwardnieje, zawsze możemy ją ponownie stopić.
 - Następnie wstaw babeczki do lodówki na około 1 godzinę, aby czekolada całkowicie ostygła i stwardniała. Przechowuj je w szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 
