Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo


Ciasto jogurtowe z owocami – przepis


Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych i najzdrowszych deserów. Nadaje się zarówno dla łasuchów, którzy uwielbiają tradycyjne desery, jak i dla osób lubiących zdrowsze i mniej kaloryczne słodkości. Specjalnego smaku zdecydowanie dodają owoce, które możesz wybrać według własnego uznania.



Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami, a na końcu czeka na Ciebie zimowa wersja tego wyjątkowego przepisu.


Czego potrzebujesz?

Na pewno masz już wszystkie składniki w domu!


Do ciasta jogurtowego potrzebujesz:

Najpierw przygotuj piekarnik i podgrzej go do 180 °C. Następnie posmaruj spód naczynia do pieczenia olejem kokosowym i posyp go mąką lub bułką tartą. Zaczynamy od przygotowania masy, do której będziemy potrzebować dużej miski. Do miski wlej jogurt, jajka i wsyp cukier kokosowy. Wszystko razem wymieszaj i dodaj olej kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy upewnisz się, że cała masa jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremki do pieczenia i piecz przez 30 minut.

Chcesz po 30 minutach sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, ale nie wiesz jak? Mamy dla Ciebie wspaniałą radę! Weź wykałaczkę i wbij ją w środek ciasta. Jeśli wyciągniesz czystą wykałaczkę, ciasto jest gotowe, w przeciwnym razie piecz jeszcze kilka minut.



Kiedy i jakie owoce dodajemy do masy ciasta jogurtowego?



Do ciasta dodaj dowolne owoce (morele, gruszki, truskawki…). Jeśli masz świeże owoce, po prostu połóż je na cieście i upiecz. Suszone owoce (



mango



,



żurawina



,…)  najlepiej jest pokroić na małe kawałki i wymieszać z masą. Jeśli masz mrożone owoce, radzimy najpierw je rozmrozić lub posypać grubo mieloną mąką. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może być lepkie.



Nasze ulubione połączenie to ciasto jogurtowe z

syropem z agawy

i malinami. To bardzo orzeźwiający i soczysty duet. Zaletą tego ciasta jest również to, że można je przygotować o każdej porze roku. Zgodnie z obietnicą mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis, który jest idealny na chłodniejsze dni.



Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem

Zważywszy na to, że wielkimi krokami zbliżają się zimowe miesiące, do ciasta jogurtowego dobraliśmy odpowiednie składniki.

Do masy dodamy cynamon i krem jabłkowy, które stanowią idealne połączenie na jesień lub zimę. To zestawienie wzbogacimy kremem jogurtowym na wierzchu.


Czego potrzebujesz do ciasta jogurtowego z kremem jabłkowym i cynamonem?


Do kremu jogurtowego potrzebujemy:

  • 4 kubeczki jogurtu greckiego
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mielonego


    cukru kokosowego


    lub


    erytrytolu

  • 8 listków żelatyny
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)


Do kremu jabłkowego potrzebujemy:




Sposób przygotowania


Zaczniemy od kremu jabłkowego. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i włóż do rondelka. Dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy i cynamon i gotuj razem, aż jabłka całkowicie zmiękną. Pozwól odpocząć mieszance, aż całkowicie ostygnie. Zmiękczone kawałki jabłek możesz ułożyć na cieście lub zmieszać je mikserem do uzyskania gładkiej masy – kremu jabłkowego.


Następnie przygotowujemy krem jogurtowy. Najpierw weź listki żelatyny i namocz je w zimnej wodzie, aż nią nasiąkną. W międzyczasie do rondelka wlej odrobinę mleka (ok. 3 łyżki), podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Podgrzej wszystko razem, aż zawartość się rozpuści. Następnie ubij słodką śmietanę. W innej misce wymieszaj jogurt z cukrem kokosowym i wanilią. Dodaj jeszcze gorącą żelatynę i wymieszaj (najlepiej mikserem elektrycznym). Dodaj również schłodzony krem jabłkowy. W ostatnim kroku delikatnie dodaj bitą śmietanę i zacznij robić biszkopt (przepis powyżej).


Wylej masę jogurtową na upieczony biszkopt lub przełóż ją na biszkopt łyżką. Przed podaniem deseru polej go kremem jabłkowym, posyp cynamonem i udekoruj według własnego uznania – na wierzch można dodać kawałki jabłka lub śmietanę. I voila! Przed Tobą prosty i niezwykle lekki deser.




Mamy nadzieję, że przepis Ci się spodoba. Pamiętaj, że jest to całkiem lekki deser Dlatego możesz zjeść nawet dwa kawałki bez wyrzutów sumienia. Ciesz się boskim smakiem!

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii