Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo

Wegańskie bułeczki cynamonowe



Czy wiesz, że bułeczki cynamonowe to typowy szwedzki deser o nazwie Kanelbullar? Przyrządzane są z ciasta drożdżowego i cynamonu. W Szwecji są najczęściej jedzone na lunch i popijane gorącą herbatą lub kawą.


Bułeczki cynamonowe lub po angielsku “cinnamon rolls” są najbardziej rozpowszechnione w Europie Północnej i Ameryce Północnej, choć różnią się nieznacznie w zależności od kraju. Amerykańskie bułeczki cynamonowe często są polewane lukrem, a czasem nawet smażone. Istnieją również regionalne wersje: na amerykańskim Środkowym Zachodzie, zwłaszcza w Kansas, bułeczki cynamonowe są często podawane z chili.

Bułeczki cynamonowe stały się tak sławne na całym świecie, że nawet mają swój dzień – Dzień Cynamonowej Bułeczki – obchodzony 4 października od roku 1999.


SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE


Składniki na ciasto:


Składniki na nadzienie cynamonowe:


Składniki na polewę:

  • 160 g

    erytrytolu
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁECZEK CYNAMONOWYCH

  1. Przygotuj małą patelnię i dużą miskę. Na patelni rozpuść w niskiej temperaturze jedną trzecią oleju kokosowego. Gdy olej się roztopi, weź dużą miskę i wlej do niej mleko migdałowe, jedną trzecią pozostałego oleju kokosowego, a następnie resztę stopionego oleju kokosowego. Jeszcze ciepłą miksturę zagnieć rękami i ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, weź drożdże i wsyp je równomiernie do miski, a potem pozostaw na kilka minut, aż ciasto stwardnieje. Ponownie zagnieć ciasto, następnie dodaj 595 g mąki i jeszcze raz dobrze zagnieć, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
  2. Naczynie, w którym znajduje się ciasto, przykryj ścierką lub folią i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po godzinie ciasto dość mocno wyrośnie. Do ciasta dodamy jeszcze 95 g mąki. Ponownie zagnieść ciasto i jeśli jest jeszcze trochę lepkie, dodaj więcej mąki.
  3. Blat kuchenny dokładnie posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto i uformuj prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadź po cieście zmiękczone masło kakaowe. Weź cukier kokosowy i cynamon w proszku i posyp równomiernie ciasto.
  4. Pora uformować bułeczki. Zwiń ciasto jak walec i przyklej brzeg do ciasta, dociskając go. Powstały walec przetnij na pół, a następnie na 7 równych kawałków. Każdy kawałek powinien mieć rozmiar około 8 cm. Na końcu je zwiń.
  5. Przygotuj formę do ciasta i umieść w niej bułeczki cynamonowe tak, aby jedna znajdowała się pośrodku, a pozostałe sześć wokół niej po bokach. Przykryj formę z bułeczkami cynamonowymi folią i umieść ją w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Podczas ogrzewania bułeczek cynamonowych przygotuj polewę. Weź średniej wielkości miskę i wsyp do niej cukier puder, wlej mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj mieszaninę mikserem do uzyskania gładkiego płynu. Po 30 minutach zdejmij folię z formy do ciasta. Bułeczki cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25-30 minut aż się zarumienią. Następnie wyjmij bułeczki z piekarnika i polej polewą, gdy są jeszcze ciepłe.




Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii