Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo

Jak spożywać kurkumę, aby zapewnić sobie zdrowie?

Czy kurkuma brzmi dla Ciebie egzotycznie? Wszystko staje się bardziej zrozumiałe, kiedy pomyślimy o curry. Curry to mieszanka 20 przypraw, jednym z głównych składników jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor.

Żółty pigment jest najbardziej poszukiwaną i pożądaną częścią kurkumy, rośliny korzeniowej, która rośnie głównie w Azji Południowej.
Kurkuma w proszku odgrywa ważną rolę w kuchni indyjskiej, a ze względu na ciekawy smak i korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza w stanach zapalnych, zaczęliśmy doceniać kurkumę również na Zachodzie.

Kurkuma pochodzi z lasów tropikalnych Azji Południowo-Wschodniej. Dziś jest uprawiana w południowych Chinach, Indiach, Indonezji i na Jawie. Jest to przyprawa, która nadaje potrawom żółtą barwę, a po kształcie korzenia możemy rozpoznać, że jest bliskim krewnym imbiru.
Głównym składnikiem aktywnym korzenia kurkumy jest kurkumina, która ma silne działanie przeciwzapalne i jest wyjątkowym przeciwutleniaczem.

Żółty kolor, który leczy

Jakie są cudowne właściwości zdrowotne kurkumy? Neutralizuje wolne rodniki i stymuluje enzymy antyoksydacyjne organizmu, dzięki czemu ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i jest szczególnie polecana w okresie zimowym, kiedy wokół nas krążą wirusy.

Bylina podobna do trzciny dorasta do jednego metra wysokości. Posiada niezwykle dekoracyjne i duże liście oraz przepiękne biało-żółte kwiaty. Nazywana jest również szafranem indyjskim, żółtym imbirem lub korzeniem chińskim. Częściami rośliny, które nadają potrawom i ubraniom żółty kolor sąkłącza, czyli podziemne łodygi.

Dla optymalnego wchłaniania kurkuminy z jelita do krwiobiegu zaleca się spożywanie kurkumy w połączeniu z mielonym czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, naturalny składnik poprawiający wchłanianie kurkumy.
Kurkuma nie zawiera zbyt dużo czystej kurkuminy (około 3%), z tego powodu zaleca się spożywanie kurkumy w postaci suplementów diety.

Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej przyjmowanie z posiłkiem bogatym w tłuszcz. Kurkumina stymuluje powstawanie nowych neuronów, dlatego pomaga zapobiegać procesom zwyrodnieniowym mózgu – demencji. Ma także właściwości przeciwnowotworowe i ma korzystne działanie w chorobach układu krążenia, reumatoidalnym zapaleniu stawów i depresji.
Zalecana dzienna dawka to około 1 do 4 gramów kurkumy w przypadku poważnych problemów.

Odtruwa i pomaga w stanach zapalnych

Kurkuma ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Ma także korzystny wpływ na pracę wątroby, ponieważ zwiększa jej zdolność do detoksykacji. Kurkumina łączy właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego może mieć też pozytywny wpływ na choroby stawów.

Kurkumę lub kurkuminę można spożywać w posiłkach, ale w tym przypadku jej zawartość jest stosunkowo skromna. Dla optymalnego wchłaniania zaleca się spożywanie kurkumy razem z tłuszczami lub w postaci suplementów diety, aby zapewnić późniejszy rozkład. Zalecana dzienna porcja to około 1 g do 4 g kurkumy przy poważnych dolegliwościach.

Podsumowując,

kurkuma ma działanie przeciwzapalne, chroni wątrobę, jest silnym antyoksydantem, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga układ nerwowy, utrzymuje zdrowe stawy, ma działanie przeciwzapalne, oczyszcza i odtruwa organizm oraz poprawia naszą odporność.
Jednocześnie świetnie smakuje, dlatego znajduje zastosowanie również w kuchni, zwłaszcza w egzotycznych potrawach. Nawet 1 gram kurkumy dziennie może znacznie poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie, o czym możesz przekonać się na własnej skórze, jeśli włączysz ją do swojej codziennej diety.

MLEKO Z KURKUMĄ DLA ŻYCIA WOLNEGO OD STANÓW ZAPALNYCH

Golden Curcuma to napój z kurkumą wzbogacony cynamonem i imbirem oraz już dodanym mlekiem ryżowym w proszku. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, wzmacnia nasz układ odpornościowy i przyspiesza trawienie.

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii