Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Jak odzwyczaić się od cukru?

Niektórzy z nas uwielbiają kuszące słodkie przekąski. Czasami mamy na nie ochotę zaraz po wstaniu z łóżka, ale najczęściej dzieje się tak po obfitym posiłku, po południu lub w najgorszej porze dnia – wieczorem. Wszyscy mamy „szafkę ze słodyczami”, która nas kusi. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość cukru w swojej diecie lub całkowicie odzwyczaić się od słodyczy, oto proste kroki, jak to zrobić najłatwiej, jak to tylko możliwe.

Szokujący fakt: przeciętny człowiek spożywa dziennie 22 łyżeczki cukru. Chociaż cukier nigdy nie był uważany za zdrowy, nowe badania sugerują, że spożywanie cukru może wyrządzić nam jeszcze więcej szkody, niż początkowo sądzono. Cukier może wywoływać cukrzycę, otyłość i choroby serca.

Wiele osób spożywa dziennie dużo cukru, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Cukier to nie tylko to, co na półkach sklepowych oznaczone jest jako cukier, niestety w pokarmach znajduje się dużo „ukrytego” cukru. Mowa o gotowych produktach, w których ukryty jest cukier.

Na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę:

  • Keczup
  • Chleb
  • Sosy sałatkowe
  • Sosy
  • Mieszanki przypraw
  • Pasty do smarowania pieczywa itp.

Cukier jest również stosowany jako konserwant, ponieważ wydłuża okres przydatności do spożycia, poprawia smak i wygląd, jest również obecny w dżemach, twarogach owocowych, jogurcie owocowym, w różnych konserwach (np. kukurydza, fasola), marynatach, majonezie, w herbatach błyskawicznych, w gotowych mieszankach do wypieków, hot dogach, alkoholu itp. napojach gazowanych, nektarach, mrożonych herbatach i kompotach.

Jeśli nagle poczujesz chęć na słodycze, możesz wykonać następujące czynności:

  • Wypij szklankę wody. Niektórzy twierdzą, że apetyt na słodycze może wynikać z odwodnienia. Do wody możesz dodać cytrynę.
  • Jedz owoce. Owoce mogą pomóc zaspokoić chęć na cukier (banany, jabłka, pomarańcze).
    Unikaj przetworzonych węglowodanów. Powodują wahania poziomu cukru we krwi, więc szybko czujemy ochotę na coś słodkiego.
  • Używaj ziół i przypraw. Zmniejszają apetyt na słodycze (gałka muszkatołowa, wanilia i cynamon).
    Używaj zdrowych substytutów cukru: cukru kokosowego, erytrytolu, mesquite lub karobu, ksylitolu, syropu jacon itp.
  • Nigdy nie kupuj żywności w sklepie, kiedy jesteś głodny, ponieważ udowodniono, że w takim przypadku kupujemy żywność bardziej przetworzoną i niezdrową.
  • Czytaj etykiety żywności. Przed zakupem produktu spójrz na etykietę z informacją o ilości cukru w żywności. Cukier jest również ukryty pod innymi nazwami, które zwykle kończą się na „-oza”; fruktoza, sacharoza, galaktoza, maltoza, laktoza.

Zdrowe substytuty cukru białego

Erytrytol

Erytrytol to substancja słodząca bez wartości energetycznej. Posiada niski indeks glikemiczny i bardzo niewielki wpływ na poziom cukru we krwi, dlatego jego stosowanie polecane jest diabetykom oraz każdemu, kto dba o zdrowy tryb życia. Wygląda bardzo podobnie do cukru, ponieważ ma postać małych kryształków. Erytrytol jest tylko o 30% mniej słodki niż cukier i w smaku przypomina go najbardziej ze wszystkich słodzików.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy lub cukier palmy kokosowej jest całkowicie naturalny i nierafinowany. Uzyskuje się go z kwiatów rosnących wysoko na palmach kokosowych, które następnie są otwierane, aby zebrać z nich płynny nektar. Ten nektar jest następnie suszony na powietrzu, aby skrystalizował się do cukru o naturalnie brązowej barwie. Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy smak, dlatego jest świetną alternatywą dla zwykłego cukru.

Mesquite lub karob

Mesquite w proszku to naturalny słodzik, popularny ze względu na przyjemny karmelowy smak. Ma wyśmienity, słodki smak, dlatego można go wykorzystać w wielu przepisach na desery.

Syrop Jakon i Jakon w proszku

Yacon to bulwa uprawiana od wieków przez peruwiańskich rolników w Andach. W smaku przypomina karmel i miód, ale miejscowi nazywają go jabłkiem ziemi.

Ksylitol lub cukier brzozowy

Cukier brzozowy zawiera o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier! 100g ksylitolu zawiera 250 kcal. Powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi w porównaniu ze zwykłym cukrem białym.

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28