Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa ekspresowa w ciągu 3-4 dni

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa ekspresowa w ciągu 3-4 dni

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Erytrytol do deserów bez wyrzutów sumienia

Jedną z największych przyjemności w naszym codziennym życiu jest zdecydowanie dobre i pyszne jedzenie. Sporadyczne słodkie grzechy w naszym jadłospisie z pewnością nie są niczym złym, jeśli przez większość czasu spożywamy zdrowe, wysokiej jakości i zbilansowane posiłki. Cukier w deserach można zastąpić dużo zdrowszą alternatywą i cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia. 

Wpływ cukru na nasz organizm 

Cukier to naturalny słodzik z grupy węglowodanów, który otrzymujemy z trzciny cukrowej. Od kilku lat coraz częściej mówi się, że cukier jest niezdrowy dla naszego organizmu, co jest prawdą. Podczas wchłaniania cukru do krwiobiegu, trzustka reaguje na jego stężenie, uwalniając odpowiednią ilość insuliny. Posiłek bogaty w cukier może prowadzić do znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi i skutkować zmęczeniem i brakiem energii. Nadmierne skoki insuliny prowadzą do wzrostu apetytu i jeszcze większej ochoty na słodycze. W rezultacie możemy przybrać na wadze z powodu zwiększonego spożycia jedzenia i wpaść w błędne koło. 

 

Cukier, podobnie jak niektóre nielegalne narkotyki, działa na te same ośrodki w mózgu i powoduje uzależnienie, ponieważ po jego spożyciu organizm zaczyna wydzielać opioidy i dopaminę. Gdy cukier nie jest regularnie dostarczany do organizmu, mogą pojawić się objawy odstawienia w postaci bólów głowy, zmęczenia i wahań nastroju. Cukier wpływa również na rozwój próchnicy w naszych zębach, gdyż stanowi pożywkę dla niektórych bakterii. Cukier wpływa także na wygląd naszej skóry, ponieważ utrudnia odbudowę kolagenu w skórze.  

Zawiera również sporo kalorii i pozbawiony jest jakichkolwiek składników odżywczych, więc jego nadmierne spożycie może również prowadzić do otyłości. Cukier może powodować stany zapalne w organizmie, które osłabiają układ odpornościowy i mogą prowadzić do rozwoju różnych chorób. Zmagazynowany w wątrobie gromadzi się następnie głównie w postaci tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Jak możemy zastąpić biały cukier?  

Cukier naprawdę źle wpływa na nasz organizm. Ludzie często z powodu chęci prowadzenia zdrowszego trybu życia lub zrzucenia zbędnych kilogramów eliminują cukier z diety, co z pewnością przynosi wiele korzyści dla ciała. A gdybyśmy tak nie musieli całkowicie wyeliminować cukru i przyjemnego słodkiego smaku z naszej diety? 

 

Zamiast zwykłego białego cukru możesz wprowadzić różne jego substytuty do swojej diety i przepisów. Dzięki nim stworzysz desery, które możesz spożywać bez wyrzutów sumienia, a ich smak będzie dokładnie taki sam, jak przy użyciu zwykłego cukru. Na rynku dostępna jest szeroka gama substancji słodzących, które w przeciwieństwie do zwykłego cukru mają niższą wartość energetyczną i nie wpływają tak bardzo na wzrost poziomu cukru we krwi w naszym organizmie. Popularnymi substytutami cukru są erytrytol, ksylitol, stewia i yacon. 

Erytrytol – naturalna substancja słodząca bez wartości energetycznej 

Erytrytol to alkohol cukrowy otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji glukozy. W naturze występuje w owocach takich jak gruszki, winogrona, melony i arbuzy. Słodzik ten jest odpowiedni dla każdego, kto unika cukru ze względu na jego wartość kaloryczną oraz dla tych, którzy są na diecie niskowęglowodanowej. Nadaje się do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury. Pod względem wyglądu i struktury przypomina zwykły cukier. Jego indeks glikemiczny wynosi 0.  

 

Słodzenie deserów i napojów

Erytrytolu można używać do słodzenia deserów, gorących i zimnych napojów, dodawać go do surowych deserów, do smoothie lub posypać nim świeże owoce. Zaletą erytrytolu jest również to, że nie wpływa na wzrost poziomu cukru we krwi, a tym samym nie powoduje uwalniania insuliny z trzustki, dzięki czemu nadaje się również dla diabetyków.  

Następnym razem podczas pieczenia ulubionego deseru, spróbuj zastąpić cukier erytrytolem. Sprawdź, czy smak znacząco się różni. Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia, możesz również zastąpić zwykłą mąkę mąką pełnoziarnistą, a masło i śmietanę alternatywnymi produktami o mniejszej zawartości tłuszczu.

Erytrytol Bio

Naturalny słodzik bez kalorii
  • Ekologiczny
  • Wartość energetyczna 0 kcal/g
  • Niski indeks glikemiczny
  • Smakuje w 70% tak słodko jak cukier
  • Odpowiedni dla diabetyków
  • Odpowiedni dla wegetarian i wegan
500g
47,61 

Dodaj komentarz

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-15%
Magnez

Najbardziej skuteczna i biodostępna forma magnezu

26,55  22,56 
-50%
Beta Glukan

Otręby owsiane wspomagają trawienie i regulują poziom cholesterolu

66,13  33,07 
-20%
Woda witaminowa RELOAD

Zawsze świeżo przygotowany orzeźwiający napój z niezbędnymi witaminami i minerałami

26,41  21,12