Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo


Dlaczego musisz włączyć nasiona chia do swojej diety



Małe, ale bardzo ważne i pełne zdrowia.



Nasiona chia



należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Są to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku.


Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian. Już wtedy było wiadomo, że posiadają wiele wyjątkowych składników i niezbędnych dla organizmu substancji, więc miały wyższą wartość niż złoto.


Na szczęście zachowały swoje właściwości do dziś i my również możemy czerpać garściami z ich zalet i dobrodziejstw.


Chociaż nasiona chia są małe, zawierają sporo ważnych składników odżywczych.



  • bardzo bogate w błonnik

    , który pomaga uzyskać uczucie sytości. 25 g nasion chia zawiera około 9 g błonnika. Nasiona wchłaniają wodę w żołądku, a następnie pęcznieją, hamując w ten sposób nasz apetyt. Może to ostatecznie doprowadzić do utraty wagi. Są pełne błonnika, dlatego w kontakcie z wodą zamieniają się w żel. To korzystnie wpływa na nasze trawienie i łagodzi zaparcia.
  • Stanowią jedne z nielicznych nasion, które są

    doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3

    . Znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, a także ze wzmacniania zdrowia i mózgu. Mają korzystny wpływ głównie na funkcje mózgu – wiele osób potwierdza, że poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Czy wiesz, że


    nasiona chia


    zawierają dwa razy więcej białka niż inne nasiona? Nasiona chia

    są bogate w białko

    – stanowią świetne źródło białka roślinnego i aminokwasów, co wykorzystywane jest szczególnie w dietach wegetariańskich i wegańskich. Większość wegan lubi używać ich jako substytutu jajek, ponieważ zmielone i zmieszane z ciepłą wodą działają jak spoiwo.
  • Nasiona są

    bogate w minerały,

    takie jak wapń i magnez oraz inne pierwiastki, takie jak mangan, który pomaga w produkcji enzymów. Ponadto

    nie zawierają glutenu

    i mają niski indeks glikemiczny.
  • Połączenie tłuszczu, białka i błonnika powoduje, że nasiona trawione są stosunkowo wolno, co zapewnia długie i powolne uwalnianie energii, a co za tym idzie

    utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.



Nasiona Chia



można stosować na różne sposoby, wykorzystywane są w wielu przepisach.


Nasiona chia

mają neutralny smak w porównaniu z intensywniejszymi smakami nasion dyni i konopi. Popularne jest namoczenie ich w wodzie lub mleku i włożenie do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc). Nasiona wchłaniają płyn i tworzą żel przypominający konsystencję tapioki, który jest powszechnie znany jako „budyń z chia”. Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy spróbować namoczyć nasiona w smakowym mleku, soku owocowym lub dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir czy miód.

Można je jeść na surowo, wymieszać z dodatkami do pieczenia, posypać nimi sałatkę lub podać na śniadanie razem z jogurtem lub smoothie.


Jak widać, pomijanie ich w menu jest naprawdę grzechem, dlatego napisaliśmy dla Ciebie kilka świetnych przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie i przygotowanie.


BUDYŃ MATCHA CHIA Z MANGO


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wlej mleko migdałowe do małej miski, dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj.

  2. W międzyczasie w małym garnuszku wymieszaj Matcha latte w proszku z dużą ilością gorącej wody (zapobiegając w ten sposób późniejszemu sklejaniu się matchy po dodaniu jej do budyniu).

  3. Do mieszanki nasion Chia dodaj miksturę Matcha, syrop z agawy lub miód, sól i wszystko razem wymieszaj.

  4. Gotową mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  5. Umieść warstwę budyń Matcha Chia w dowolnej szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.



BUDYŃ Z CHIA, MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, masło orzechowe, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  3. Budyń z chia i masłem orzechowym przełożyć do szklanki i posypać wiórkami kokosowymi.



BUDYŃ Z CHIA, GRANOLĄ I OWSIANKĄ CZEKOLADOWĄ


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  3. W międzyczasie w małej misce wymieszaj owsiankę czekoladową z wodą lub mlekiem migdałowym, aby uzyskać gęstą masę.

  4. Umieść warstwę chia w szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.

WSKAZÓWKA:



Do budyniu z chia możemy dodać orzechy, suszone i świeże owoce, syropy i słodziki według własnego uznania.


Pyszne i łatwe! Czy wiesz już, który z nich przygotować jako pierwszy?


Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii