Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

CZEKOLADOWA WEGAŃSKA BABKA NA ZAKWASIE

Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałaś o wykorzystywaniu zakwasu do wypieków, to teraz, w okresie kwarantanny, koniecznie musisz spróbować przepisu z zakwasem w roli głównej. Zakwas to nic innego jak domowe dzikie drożdże, które całkowicie zastępują drożdże piekarskie. Z prostej mieszanki mąki i wody powstaje naturalny środek spulchniający, który zaczyna fermentować. Zakwas jest tak popularny i coraz bardziej pożądany w wypiekach z powodu dłuższego procesu fermentacji, który sprawia, że ​​produkty są bardziej pożywne, lekkie i łatwiejsze do strawienia. Zdecydowanie warto spróbować wypieków na zakwasie, bo dzięki temu możesz uzyskać naprawdę wspaniałe i zdrowsze potrawy.

 

W poniższym przepisie przedstawiamy wegańską babkę, do której użyliśmy słodkiego zakwasu. Jeśli nie masz zakwasu, możesz użyć zwykłych drożdży piekarniczych. Babka na pierwszy rzut oka wygląda jak wielkie ciasto, w którym ukryte są pyszne składniki. Babkę można nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Ciekawym sposobem na przygotowanie babki jest jej nacięcie i splecenie podczas formowania ciasta. Końcowy produkt kroimy i podajemy. Ciasto jest tak puszyste, że po prostu rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI:

CIASTO

NADZIENIE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SŁODKI ZAKWAS DROŻDŻOWY

  • Przygotowanie zakwasu drożdżowego zajmuje około półtora dnia przy temperaturze 21°C. Wymieszaj 25 g białej mąki pszennej T500, 10 g wody i 5 g brązowego cukru z 10 g aktywnych drożdży. Gdy objętość zakwasu podwoi się, należy ponownie dodać 35 g białej mąki pszennej T500, 15 g wody i 10 g brązowego cukru. Potrójna objętość nadaje się do dalszego wykorzystania w głównym cieście.
  • Słodki zakwas drożdżowy można zastąpić 6 g (2 łyżeczki) drożdży błyskawicznych/szybko działających.

CIASTO

  • Dodaj 30 g napoju ryżowego w proszku do 120 g wody i zamieszaj, aby otrzymać napój ryżowy. W misce wymieszaj napój ryżowy z 5g soli, następnie dodaj w kawałkach 110g słodkiego zakwasu drożdżowego. W innej misce wymieszaj mąkę pszenną i razową, najpierw dodaj płyn z miski ze słodkim zakwasem drożdżowym i 10 g roztopionego masła kakaowego. Wymieszaj, a następnie dodaj słodki zakwas drożdżowy. Dodaj pozostałe 10 g roztopionego masła kakaowego, a w międzyczasie, jeśli to konieczne, dodaj kilka łyżek wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy (około 5 minut).
  • Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w przykrytej misce na 4-5 godzin.
  • Namocz 100 g jagód goji w wodzie na taką samą liczbę godzin, przez jaką ciasto będzie odpoczywać.

NADZIENIE

  • Oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto drożdżowe. Rozpuść 100 g gorzkiej czekolady i rozprowadź na rozwałkowanym cieście. Posyp jagodami goji i chipsami czekoladowo-kokosowymi.

FORMOWANIE BABKI

  • Najpierw zwiń ciasto i przekrój je na środku na dwie części, a następnie przepleć je ze sobą.
  • Przełóż uformowane ciasto na blachę do pieczenia i ponownie posyp czekoladowo-kokosowymi chipsami. Następnie przykryj formę folią i wstaw do lodówki na dwie i pół godziny do wyrośnięcia.
  • Następnie babkę piecz w 170°C przez 45 minut.
  • Cały proces można znaleźć tutaj:

https://www.instagram.com/tv/CFeiezOJ3y_/?utm_source=ig_embed

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28