Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo


CZEKOLADOWA WEGAŃSKA BABKA NA ZAKWASIE

Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałaś o wykorzystywaniu zakwasu do wypieków, to teraz, w okresie kwarantanny, koniecznie musisz spróbować przepisu z zakwasem w roli głównej. Zakwas to nic innego jak domowe dzikie drożdże, które całkowicie zastępują drożdże piekarskie. Z prostej mieszanki mąki i wody powstaje naturalny środek spulchniający, który zaczyna fermentować. Zakwas jest tak popularny i coraz bardziej pożądany w wypiekach z powodu dłuższego procesu fermentacji, który sprawia, że ​​produkty są bardziej pożywne, lekkie i łatwiejsze do strawienia. Zdecydowanie warto spróbować wypieków na zakwasie, bo dzięki temu możesz uzyskać naprawdę wspaniałe i zdrowsze potrawy.

W poniższym przepisie przedstawiamy wegańską babkę, do której użyliśmy słodkiego zakwasu. Jeśli nie masz zakwasu, możesz użyć zwykłych drożdży piekarniczych. Babka na pierwszy rzut oka wygląda jak wielkie ciasto, w którym ukryte są pyszne składniki. Babkę można nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Ciekawym sposobem na przygotowanie babki jest jej nacięcie i splecenie podczas formowania ciasta. Końcowy produkt kroimy i podajemy. Ciasto jest tak puszyste, że po prostu rozpływa się w ustach.



SKŁADNIKI:



CIASTO


NADZIENIE




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



SŁODKI ZAKWAS DROŻDŻOWY

  • Przygotowanie zakwasu drożdżowego zajmuje około półtora dnia przy temperaturze 21°C. Wymieszaj 25 g białej mąki pszennej T500, 10 g wody i 5 g brązowego cukru z 10 g aktywnych drożdży. Gdy objętość zakwasu podwoi się, należy ponownie dodać 35 g białej mąki pszennej T500, 15 g wody i 10 g brązowego cukru. Potrójna objętość nadaje się do dalszego wykorzystania w głównym cieście.
  • Słodki zakwas drożdżowy można zastąpić 6 g (2 łyżeczki) drożdży błyskawicznych/szybko działających.


CIASTO

  • Dodaj 30 g napoju ryżowego w proszku do 120 g wody i zamieszaj, aby otrzymać napój ryżowy. W misce wymieszaj napój ryżowy z 5g soli, następnie dodaj w kawałkach 110g słodkiego zakwasu drożdżowego. W innej misce wymieszaj mąkę pszenną i razową, najpierw dodaj płyn z miski ze słodkim zakwasem drożdżowym i 10 g roztopionego masła kakaowego. Wymieszaj, a następnie dodaj słodki zakwas drożdżowy. Dodaj pozostałe 10 g roztopionego masła kakaowego, a w międzyczasie, jeśli to konieczne, dodaj kilka łyżek wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy (około 5 minut).
  • Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w przykrytej misce na 4-5 godzin.
  • Namocz 100 g jagód goji w wodzie na taką samą liczbę godzin, przez jaką ciasto będzie odpoczywać.


NADZIENIE

  • Oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto drożdżowe. Rozpuść 100 g gorzkiej czekolady i rozprowadź na rozwałkowanym cieście. Posyp jagodami goji i chipsami czekoladowo-kokosowymi.


FORMOWANIE BABKI

  • Najpierw zwiń ciasto i przekrój je na środku na dwie części, a następnie przepleć je ze sobą.
  • Przełóż uformowane ciasto na blachę do pieczenia i ponownie posyp czekoladowo-kokosowymi chipsami. Następnie przykryj formę folią i wstaw do lodówki na dwie i pół godziny do wyrośnięcia.
  • Następnie babkę piecz w 170°C przez 45 minut.
  • Cały proces można znaleźć tutaj:

https://www.instagram.com/tv/CFeiezOJ3y_/?utm_source=ig_embed

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii