%

🎁✨Darmowy prezent z magnezem przy zamówieniach powyżej 85 PLN z kodem BTS-MAG

732 084 080

Bezpłatne doradztwo


Czego jeszcze nie wiesz o konopiach…

Konopie przemysłowe były używane jako tradycyjna roślina od czasów starożytnych, zwłaszcza do tekstyliów, nawet meble były wytwarzane z ich włókien. Do dziś są używane do produkcji produktów komercyjnych, takich jak papier, odzież, biodegradowalne tworzywa sztuczne i oczywiście do celów spożywczych.


Niespożywcze produkty konopne

Wśród niespożywczych produktów z konopi, oprócz wspomnianych już produktów przemysłowych, często wymienia się produkty kosmetyczne. Przede wszystkim są to produkty na bazie oleju konopnego, który ma bardzo nawilżające i odżywcze działanie. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, ma również korzystny wpływ na różnego rodzaju alergie, swędzenie, łuszczenie się skóry, a nawet łuszczycę.


Spożywcze produkty konopne

Wśród spożywczych produktów konopnych znajdziemy głównie nasiona konopi, olej, mąkę i białka. Konopie są bogatym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, dlatego są wykorzystywane w codziennej diecie.

Z dietetycznego punktu widzenia stosowanie konopnych produktów polecane jest każdemu, zwłaszcza osobom z cukrzycą lub wysokim cholesterolem, ze względu na bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, który może złagodzić przebieg tych współczesnych chorób cywilizacyjnych.


Nasiona konopi

Nasiona konopi zawierają trzy razy więcej białka niż soja, są także bogatym źródłem błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin i minerałów. Możemy je jeść samodzielnie, gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę lub możemy nimi posypać różne potrawy i tym samym wzbogacić wartość odżywczą posiłku.


Białko konopne

Jest jednym z białek roślinnych o najwyższej jakości, ponieważ posiada bardzo korzystny skład aminokwasów. Jest również bogate w aminokwasy rozgałęzione (BCAA), które są kluczowe w budowaniu mięśni. Spośród aminokwasów rozgałęzionych białko konopne ma szczególnie wysoki poziom L-argininy, która oprócz budowania tkanki mięśniowej odgrywa również rolę w gojeniu ran i wzmacnianiu układu odpornościowego.

Zaleca się spożywać dziennie 15 g białka konopnego (3 łyżeczki). Wymieszaj je z ulubionym płynem. Można nim także częściowo zastąpić mąkę przy wypieku chleba, ciast czy deserów, wzbogacając tym samym wartość odżywczą.

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii