Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Ciasto zawijane z karobem bez mleka i jajek

Święta już tuż, tuż! Nierzadko zdarza się, że w czasie świąt przytyjemy kilka kilogramów z powodu tłustych i słodkich grzechów. Wyrzuty sumienia i przyrost masy ciała można choć trochę złagodzić, wybierając zdrowe desery zamiast klasycznych.

 

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ciasta zawijanego. Klasyczne zawiera rafinowaną białą mąkę i duuużo rafinowanego cukru. Jeśli jednak zamienimy kilka składników, nasze ciasto może mieć znacznie lepsze wartości odżywcze i znacznie mniej kalorii.

Dziś gospodynie domowe pieczą zawijańce z wszelkiego rodzaju nadzieniami. Najczęściej spotykamy nadzienia z orzechów włoskich, czekolady czy estragonu. Tradycyjne ciasto zawijane, które piekły babcie dzisiejszych gospodyń domowych, to ciasto z karobem, czyli chlebem świętojańskim.

Chleb świętojański jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, a w smaku przypomina kakao. Ze względu na słodki smak jest często stosowany do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów. Ponadto chleb świętojański doskonale tłumi apetyt i jest nieoceniony w różnych programach odchudzających.

Również w czasie świąt dbamy o nasze zdrowie, dlatego w tym roku upieczemy ciasto z chlebem świętojańskim. Nasz przepis jest również odpowiedni dla wegan, ponieważ nie tylko nie zawiera rafinowanych cukrów i białej mąki, ale też jajek i mleka.

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj drożdże (kostkę drożdży, 100 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru i łyżeczka mąki) i pozostaw na 10 minut w cieple. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, przykryte ściereczką kuchenną, do wyrośnięcia, a w międzyczasie ponownie zagnieć (po około pół godzinie).

Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i równomiernie rozprowadź nadzienie. Zawiń i umieść w naczyniu do pieczenia. Niech leży na blasze przez dodatkowe 20 minut, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy około 1 godziny.

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28