Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

20 najlepszych przeciwutleniaczy i superfood

Rozwój różnych chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych, takich jak rak, choroby serca i zwyrodnienie neuronalne, np. choroba Alzheimera i Parkinsona, może być częściowo spowodowany stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest między innymi głównym winowajcą procesu starzenia się naszego organizmu. Chociaż organizm ludzki rozwinął wiele procesów odpornościowych w celu wyeliminowania wolnych rodników, nie są one w 100% skuteczne.

Zalecane są diety bogate w owoce i warzywa, gdyż te są uważane za doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Niektóre minerały i witaminy w naszej diecie już same w sobie odgrywają rolę przeciwutleniaczy. Należą do nich witamina C (kwas askorbinowy), witamina E i jej izomery (tokoferole i tokotrienole) oraz selen.

„Przeciwutleniacze to substancje w żywności, które znacznie zmniejszają negatywny wpływ substancji reaktywnych, takich jak reaktywne formy tlenu i azotu, na funkcje fizjologiczne człowieka.” Pierwotne przeciwutleniacze spowalniają lub hamują etap inicjacji utleniania, podczas gdy przeciwutleniacze wtórne spowalniają utlenianie poprzez usuwanie wolnych rodników tlenowych.

Kryterium zdolności przeciwutleniającej żywności jest wyrażone w wartościach ORAC. ORAC oznacza „Oxygen Radical Absorbance Capacity”, parametr określający zdolności przeciwutleniające pokarmów opracowany w Amerykańskim Narodowym Instytucie Zdrowia w Baltimore w USA. Im wyższa wartość ORAC, tym wyższa wartość antyoksydacyjna żywności. 

Wartości ORAC podawane są w jednostkach (mol TE/100g) (mikromole równoważnika Troloksu w 100 gramach). Równoważnik troloksu jest używany jako miara zdolności przeciwutleniającej. USDA (US Department of Agriculture) zaleca, aby osoba dorosła spożywała około 3000 do 5000 jednostek ORAC dziennie.

Większość z nas słyszała, że borówki są bardzo dobre dla naszego zdrowia. Czy wiesz, że istnieje około 60 potraw i przypraw, które są nawet lepsze (lepsze, czyli o wyższej wartości antyoksydacyjnej)?

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28