%

🎁✨Darmowy prezent z magnezem przy zamówieniach powyżej 85 PLN z kodem BTS-MAG

732 084 080

Bezpłatne doradztwo


Pokarmy o maksymalnej mocy detoksykacyjnej

Odtruwanie, czyli „detoks” organizmu, jest obecnie jedną z bardzo popularnych metod leczenia w medycynie alternatywnej. Większość chorób występujących w naszym organizmie jest spowodowana nagromadzeniem toksycznych substancji (toksyn). Eliminacja obecnych toksyn i zapobieganie gromadzeniu się nowych jest istotnym elementem detoksykacji.

Oczyszczanie jest korzystne dla każdego, kto cierpi na przewlekłe choroby i dolegliwości, w tym alergie, lęki, zapalenie stawów, astmę, przewlekłe infekcje, depresję, cukrzycę, bóle głowy, wysoki poziom cholesterolu, niski poziom cukru we krwi, niestrawność, choroby psychiczne i otyłość. Detoksykacja organizmu może być użytecznym środkiem zapobiegawczym i sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia, witalności, odporności i dobrego samopoczucia. Nasza dieta stanowi podstawę w walce z toksynami. Kontrolując jakość pokarmów, które spożywamy, możemy znacznie zmniejszyć liczbę toksyn, które wprowadzamy do naszego organizmu.


Pokarmy o maksymalnej mocy detoksykacyjnej

Pokarmy opisane poniżej zawierają najkorzystniejsze składniki odżywcze, które skutecznie usuwają toksyny z naszego organizmu.


Awokado

Zawiera glutation, przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki w organizmie. Wiąże się z rozpuszczalnymi w tłuszczach toksynami, zwłaszcza alkoholem, i zamienia je na rozpuszczalne w wodzie. Poziom glutationu w organizmie spada wraz z wiekiem (stąd konsekwencje picia alkoholu są bardziej odczuwalne wraz z wiekiem). Badania przeprowadzone na American University of Michigan pokazują, że osoby starsze z wyższym poziomem glutationu w organizmie są znacznie zdrowsze. Ponadto mają mniejsze ryzyko zapalenia stawów, które zdaniem wielu ekspertów jest dodatkowo nasilane przez toksyny w organizmie.


Czosnek

Zawiera allicynę, która powstaje podczas tarcia ząbka czosnku i po dostaniu się do organizmu zamienia się w mieszaninę siarki. Z siarką łączą się toksyny, takie jak rtęć, niektóre toksyczne dodatki do żywności i chemiczne formy hormonu estrogenu, które organizm może następnie wydalić. Siarka pomaga również w utrzymaniu zasadowości organizmu, co pozwala na lepszą kontrolę głodu spowodowanego uzależnieniem od nikotyny.


Żurawina

Działa jak antybiotyk i jest szczególnie skuteczna w oczyszczaniu nerek i dróg moczowych. Leczy infekcje, pomaga w walce z rakiem, obniża poziom cholesterolu, a tym samym zapobiega chorobom serca, wspomaga proces odchudzania, ponieważ zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i przyspiesza nasz metabolizm.


Jabłka

Zawierają witaminę C i kwercetynę, które są przeciwutleniaczami i obniżają poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi. Znajduje się w nich pektyna, czyli błonnik, który występuje również w owocach cytrusowych, burakach i truskawkach. Wiąże metale ciężkie (ołów i rtęć) w jelicie grubym i wspomaga ich wydalanie. Ponadto pomaga wyeliminować toksyny z organizmu spożywane wraz z niezdrowymi produktami spożywczymi, w tym tartrazynę, która jest powiązywana z nadpobudliwością, migrenami i astmą u dzieci.


Trawa morska

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie McGill w Montrealu w Kanadzie wykazały, że wodorosty wiążą radioaktywne odpady w organizmie. Te odpady mogą dostać się do naszego organizmu wraz z pokarmami wyhodowanymi na obszarze, w którym gleba lub woda są zanieczyszczone. Zawierają duże dawki minerałów, takich jak żelazo, jod, wapń i magnez. Ponadto zawierają również bardzo przydatne alginiany. Alginiany zawarte w wodorostach wiążą ze sobą metale ciężkie w naszym organizmie, dzięki czemu umożliwiają ich usuwanie z organizmu.


Szparagi

Są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacz rutynę oraz są bogatym źródłem glutationu. Badania przeprowadzone w Oddziale Badań nad Warzywami na Uniwersytecie Cornell w USA wykazały, że stymulują pracę nerek i jelit, a tym samym przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Oprócz pomocy w odtruwaniu organizmu są doskonałym pokarmem przeciwstarzeniowym i chronią nasze komórki przed różnymi chorobami (rak, choroby serca…).


Grejpfrut

Jest bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze, dwa silne „oczyszczacze” wątroby. Zawiera również dużo kwasu foliowego, bioflawonoidów, błonnika i innych składników, które chronią nas przed rakiem i chorobami serca. Jeden grejpfrut zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy przeziębienia. Działa bardzo oczyszczająco na jelita, zwłaszcza przyjmowany rano na czczo.


Cytryny

Są doskonałym środkiem odtruwającym i zawierają duże ilości witaminy C. Pomimo tego, że cytryny mają kwaśny smak, działają alkalizująco na metabolizm człowieka i regulują pH. Ponadto zawierają hesperetynę, która łagodzi alergie. W okresie detoksykacji zdecydowanie zaleca się spożywanie soku z cytryny, do którego można również dodać pieprz cayenne.


Burak

Burak był używany przez starożytnych Rzymian jako napój do oczyszczania krwi. Jego składniki wiążą metale ciężkie. W Leadville, obszarze wydobywczym w Kolorado w USA, buraki, marchew i banany są używane do usuwania zanieczyszczeń z wody. Burak zawiera metioninę, która obniża poziom cholesterolu i usuwa naturalne produkty przemiany materii z organizmu. Burak zawiera również antocyjany, które hamują wzrost guzów i komórek rakowych, a także betaninę, która zwiększa szybkość rozkładania kwasów tłuszczowych przez wątrobę. Pomaga to odciążyć wątrobę, która dzięki temu może skuteczniej zwalczać groźniejsze toksyny.

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii