Prawda o maśle orzechowym
     
    
     
      Masło orzechowe
     
     znamy jako pastę do smarowania, którą w nieograniczonych ilościach jedzą w amerykańskich filmach i która nie powinna znaleźć się w menu osób, które dbają o zachowanie zdrowej diety. Ostatnio jednak reklamowane jest jako produkt zalecany do spożycia, co może być nieco mylące.
    
     
      Co jest w takim razie prawdą?
     
    
     Oba stwierdzenia. Choć
     
      masło orzechowe
     
     z filmów amerykańskich i to, które jest zalecane w codziennej zdrowej diecie, to nie to samo. Kupując
     
      masło orzechowe
     
     , musimy bardzo uważać podczas czytania etykiety.
    
     Oprócz orzeszków ziemnych, przemysłowe
     
      masła orzechowe
     
     zawierają także olej palmowy i cukier bądź sól. Nie zalecamy spożywać takiego produktu, gdyż połączenie tłuszczy nasyconych w oleju palmowym i dużej ilości soli czy cukru nie wpływa najkorzystniej na nasz organizm.
    
     
     
    
     
      Uważaj przy wyborze masła orzechowego! Wybierz to bez dodatków!
     
    
     Jeśli jednak wybierzemy
     
      masło orzechowe
     
     , którego jedynym składnikiem są orzeszki ziemne (najlepiej oczywiście ekologiczne), to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Takie
     
      masło orzechowe
     
     jest bogate w białko i tłuszcze nienasycone, które naturalnie występują w orzeszkach ziemnych, a także zawiera sporo błonnika.
    
     
      
       Masło orzechowe
      
     
     
      można spożywać samodzielnie lub wykorzystać je do przygotowania deserów.