Energetyczne ciasteczka owsiane z dynią – przepis
     
    
     
      Połączenie dyni hokkaido, masła orzechowego i czekolady? Oczywiście! Mniam!
     
    
Energetyczne ciasteczka owsiane z dynią i dodatkiem masła orzechowego, nasion chia i syropu z agawy są o wyjątkowo chrupiące, a kropkę nad i stanowi posypka czekoladowa na wierzchu. Po prostu nie będziesz w stanie oprzeć się pysznym wegańskim ciasteczkom bez dodatku cukru.
     
      
       SYROP Z AGAWY
      
     
    
     
      
       Syrop z agawy
      
     
     
      to naturalny słodzik podobny do miodu, stosowany do słodzenia potraw i napojów.
     
    
Proces ekstrakcji odbywa się w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowane są wszystkie właściwości odżywcze agawy.
     
      Syrop z agawy
     
     jest słodszy niż zwykły cukier, dlatego do przepisów używamy mniejszej ilości niż cukru, oprócz tego ma niski indeks glikemiczny. Nie krystalizuje się, szybko rozpuszcza się w gorących i zimnych płynach.
    
     
      Syrop z agawy jest więc idealną alternatywą dla białego cukru.
     
    


     
      
       NASIONA CHIA
      
     
    
     
      
       Małe nasiona o dużej mocy.
      
     
    
     
      
       
        Nasiona chia
       
      
      to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku. Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian.
     
    
     
      
       Są uważane za jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Są bogate w białko, które pomaga w utrzymaniu i zwiększeniu masy mięśniowej oraz w utrzymaniu zdrowych kości.
      
     
    
     
      Namoczone w płynie tworzą żel, ponieważ zawierają dużo błonnika pokarmowego.
     
    

     Składniki
    
- 300g dyni hokkaido
 - 
      50g bezglutenowych
płatków owsianych
 - 
      30g
Nature
‚s Finest
nasion chia
 - 30g chip Nature’s Finest
 - 
      30g
syropu z agawy
Nature
‚s Finest
 - 
      50g
masła orzechowego z czekoladą
Nature
‚s Finest
 - 30g kawałków gorzkiej czekolady
 - 
      szczypta
soli himalajskiej
 - 
      1 łyżeczka cynamonu
Nature
‚s Finest
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
     Sposób przygotowania
    
- Dynię pokrój na małe kawałki i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby zmiękła. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją w mikserze, aby uzyskać puree. Pozwól jej ostygnąć.
 - W blenderze wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
 - Dodaj mokre składniki. Syrop z agawy, masło orzechowe i schłodzone puree z dyni. Na koniec dodaj szpatułką kawałki czekolady. Uformuj ciasteczka, dodaj kilka kawałków czekolady na wierzch i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.