Wyjątkowa mieszanka ajurwedyjska
Triphala oznacza „trzy owoce”. Jest to mieszanka trzech tradycyjnych roślin ajurwedyjskich: Amalaki, Bibhitaki i Haritaki.
Triphala jest najlepiej znana jako łagodny tonik dla jelit, który przyspiesza trawienie. Połączenie tych trzech owoców działa synergistycznie na funkcje układu pokarmowego, jak również na funkcjonowanie układu oddechowego i sercowo-naczyniowego. Wykazano również, że Triphala jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Korzyści płynące ze
spożywania
Triphali
:
- Działa jak naturalny wewnętrzny środek czyszczący
- Odżywia i regeneruje tkanki
- Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego
- Jest silnym przeciwutleniaczem
Każdy owoc w tej mieszance znany jest ze swojego dobroczynnego działania, a mianowicie:
-
Amalaki
; ma działanie chłodzące, które uspokaja pitto i wspiera naturalne funkcje wątroby i układu odpornościowego. Ma silne właściwości regenerujące i odmładzające, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem. -
Bibhitaki
; szczególnie korzystny dla kapha, ponieważ eliminuje nadmiar śluzu w organizmie i jest doskonałym wsparciem dla układu oddechowego, jest pomocna także przy zapaleniach oskrzeli i astmie. -
Haritaki
; rozgrzewa ciało, ale ma korzystne działanie na wszystkie trzy dosze: „vata”, „pitta” i „kapha”. Ma najsilniejsze działanie „przeczyszczające”, pomaga usuwać toksyny z organizmu i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Triphala i utrata wagi
W przypadku nadwagi
Triphala
może być stosowana jako uzupełnienie zdrowej diety i regularnych ćwiczeń. Zapewnia dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, co jest ważnym czynnikiem w osiąganiu długotrwałego sukcesu w utrzymaniu optymalnej masy ciała. Stymuluje wchłanianie witamin i minerałów do naszego organizmu, Triphala utrzymuje ciało w zdrowiu i równowadze.