Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo


Błonnik pokarmowy na wagę złota


Błonnik pokarmowy można znaleźć w różnych produktach spożywczych, w większości w fasoli, jęczmieniu, brukselce, kapuście, jabłkach… Można uogólnić jego definicję i powiedzieć, że są to węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić i które pełnią ważną rolę ochronną w żywieniu człowieka.

Często mówimy o rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym błonniku. Rozpuszczalny błonnik pęcznieje i spowalnia trawienie podczas procesu metabolicznego, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik umożliwia szybsze przejście kału przez jelita i zapewnia optymalne trawienie.

Obydwa są pożądane i korzystne dla organizmu, gdyż dają uczucie sytości – zapobiegają nadmiernemu spożywaniu pokarmu, obniżają gęstość energetyczną pokarmu, obniżają indeks glikemiczny, korzystnie wpływają na trawienie, a tym samym hamują powstawanie współczesnych chorób.

Orientacyjna wartość spożycia błonnika pokarmowego u dorosłych wynosi co najmniej 30 g/dzień (tj. około 16,7 g/1000 kcal u kobiet i 13 g/1000 kcal u mężczyzn (dla grupy wiekowej 25–50 lat i niższy poziom aktywności fizycznej (PAL 1.4))1.


Aby pokryć orientacyjne zapotrzebowanie na błonnik, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • owoce lub warzywa powinny być częścią każdego posiłku
  • do posiłków głównych zalecana ilość owoców lub warzyw to co najmniej dwie pięści
  • spożywaj produkty o wyższej zawartości błonnika (pieczywo razowe lub owsiane, płatki owsiane lub kukurydziane, ryż lub kasza gryczana)
  • jedz całe owoce i warzywa


1 NIJZ, 2016. Wartości orientacyjne dotyczące spożycia kalorii i składników odżywczych.

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii