Dlaczego my?

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa dostawa dla zamówień od 200,00 zł
Gwarancja zwrotu pieniędzy przez 60 dni
Zaufało nam ponad 3M subskrybentów

Bezpłatne doradztwo


10 objawów celiakii (alergii na gluten)

Celiakia lub enteropatia glutenowa to genetyczna choroba jelita cienkiego, która jest nieuleczalna i może dotyczyć ludzi w każdym wieku. Objawy alergii na gluten to ból i dyskomfort w przewodzie pokarmowym, przewlekłe zaparcia i biegunka, zmęczenie… Osobom nadwrażliwym na gluten często brakuje witamin ze względu na ich utrudnione wchłanianie w jelicie cienkim.
Gluten to białko występujące w pszenicy i pokrewnych produktach spożywczych, w tym w jęczmieniu i życie. Można go również znaleźć w kosmetykach. Gluten składa się z dwóch nierozpuszczalnych w wodzie białek: gliadyny i gluteniny.


Gluten i choroby z nim powiązane

Naukowcy powiązali gluten z ponad 55 chorobami. Szacuje się, że 99% osób, które nie tolerują glutenu, nigdy nie zostaje zdiagnozowanych. Z każdym rokiem rośnie liczba osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Spójrz na poniższe objawy i upewnij się, że nie jesteś jedną z nich!


Objawy celiakii

  • Problemy z trawieniem, wzdęcia, biegunka, a nawet zaparcia.
  • Rogowacenie mieszkowe spowodowane brakiem kwasów tłuszczowych i witamin. Z powodu uszkodzenia jelit glutenem organizm gorzej trawi tłuszcze.
  • Zmęczenie po spożyciu posiłku zawierającego gluten i ogólne zmęczenie.
  • Zdiagnozowana jakakolwiek choroba autoimmunologiczna, taka jak łuszczyca, toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów itp.
  • Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub słaba równowaga.
  • Brak równowagi hormonalnej.
  • Migrenowe bóle głowy.
  • Zdiagnozowane chroniczne zmęczenie lub fibromialgia, co oznacza, że lekarz nie może znaleźć przyczyny zmęczenia lub bólu.
  • Zapalenie, obrzęk i ból stawów.
  • Wahania nastroju, niepokój, depresja, drażliwość.

Jeśli nadal nie masz pewności, czy masz nadwrażliwość na gluten, zalecamy wyeliminowanie z diety pokarmów, które go zawierają, na co najmniej dwa do trzech tygodni. Jeśli Twój nastrój ulegnie poprawie, to z pewnością jest to powód Twoich problemów. Musisz jednak wiedzieć, że gluten jest bardzo dużym białkiem i całkowite wyeliminowanie z organizmu może zająć miesiące, a nawet lata.

Znajdź swoją własną formułę
dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu!

Szukaj według kategorii