Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 4-6 dni roboczych

Promo icon

Darmowa wysyłka powyżej 200 zł!

Promo icon

14 dni na zwrot produktu

Promo icon

Sprawdzona jakość

Najlepsze przeciwutleniacze zwiększające odporność

Zmiana pór roku to trudny okres dla organizmu człowieka. W tym czasie grypa i przeziębienia są powszechne, co może być dość irytujące. Bardzo ważne jest, aby zadbać o odporność układu odpornościowego, wybierając odpowiednie pokarmy. Czy interesuje Cię, jakie są najlepsze przeciwutleniacze zwiększające odporność?

 

Wszyscy wiemy, że żywność bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze jest dobra dla naszego zdrowia, ale musimy wiedzieć, że wszystkie te składniki działają razem i są od siebie zależne.

Jeśli chcemy zrozumieć, jak ważne jest spożywanie różnorodnych produktów, które wzmacniają układ odpornościowy, musimy najpierw zrozumieć kilka podstawowych rzeczy na temat witamin i minerałów. Poniższa lista jest krótka, ale przedstawia podstawy złożonych procesów zachodzących w organizmie:

  • Glutation to najważniejsza cząsteczka/przeciwutleniacz wytwarzana przez prawie każdą komórkę naszego ciała. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami i zapobiega starzeniu się oraz wielu chorobom, takim jak rak, choroby serca, demencja, choroba Alzheimera…
  • Witamina A jest również znana jako retinol lub beta karoten i jest niezbędna dla dobrego wzroku, zdrowego układu odpornościowego i wzrostu komórek.
  • Witaminy z grupy B są niezbędne do produkcji energii i czerwonych krwinek. Te witaminy mogą zostać zniszczone podczas przetwarzania żywności i gotowania. Kwas foliowy (folian) jest wysoce zalecany kobietom w ciąży.
  • Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom układu krążenia, dba o piękną skórę i pomaga w spalaniu tłuszczu.
  • Witamina D jest ważna dla mocnych kości, ponieważ przyspiesza wchłanianie wapnia i fosforanów ze składników odżywczych.
  • Witamina E chroni skórę przed światłem ultrafioletowym, chorobami, takimi jak rak prostaty i choroba Alzheimera, a także zapobiega uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki.
  • Wapń to minerał niezbędny dla zdrowych zębów i twardych kości. Serce, układ nerwowy i krwionośny również potrzebują wapnia do prawidłowego funkcjonowania.
  • Magnez to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla całego organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje mocne kości i dba o serce.
  • Żelazo to minerał potrzebny do wytworzenia hemoglobiny, która ma za zadanie transportować tlen i określone enzymy w całym organizmie. Dba również o metabolizm witamin z grupy B.

Superfood wzmacniające układ odpornościowy to jagody acai, lucerna, żurawina, camu camu, chlorella, jagody maqui, morwa, orzechy pekan, trawa pszeniczna, marakuja, grzyby reishi i shiitake, jagody goji, granat… W dalszej części artykuły możesz przeczytać więcej o superfood, które należą do najlepszych pod względem zawartości przeciwutleniaczy i witamin.

 

Jagody acai

Jagody acai są jednymi z najbogatszych przeciwutleniaczy i są znane w rankingu „Oprah top 10 superfoods”. Rosną w lasach deszczowych Amazonii i na kolumbijskim wybrzeżu Pacyfiku. Dzięki wyjątkowemu stężeniu przeciwutleniaczy są doskonałym środkiem w walce z przedwczesnym starzeniem i chronią organizm przed wieloma chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporoza, podnoszą poziom energii, wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi, odtruwają organizm, poprawiają trawienie i pielęgnują skórę.

 

Jagody Goji

Jagody Goji to jedne z najbardziej odżywczych owoców na naszej planecie. Są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i proteiny. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają wzrok, podnoszą poziom energii, regulują poziom cukru we krwi, odtruwają wątrobę i nie tylko. Tylko jedna jagoda goji może zawierać do 21 minerałów, w tym cynk, żelazo, miedź, wapń i 18 różnych aminokwasów. Są soczyste, słodkie, pełne smaku – a przede wszystkim zdrowe!

 

Dzika róża

Dzika róża zawiera dużo witaminy C. Zaleca się ją spożywać podczas przeziębienia lub grypy, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera również przeciwutleniacze oraz witaminy A, D i E. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Dzika róża w proszku Bio

Bogata w antyoksydanty
  • W 100% z upraw ekologicznych
  • Źródło witaminy C
  • Wspomaga pracę nerek
  • Pozytywnie wpływa na pęcherz moczowy
250g | na 80 dni
93,16 
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
Golden Q10

Formuła koenzymu Q10, witaminy C i B-kompleksu dla zachowania zdrowej skóry

42,12  11,79 
-70%
Witamina C+ Selen + Cynk*

Rewolucyjna formuła witaminy C, selenu i cynku dla mocnego układu odpornościowego!

33,69  10,11 
-60%
Magnez + B-kompleks*

Rewolucyjna formuła magnezu i witamin z grupy B zmniejszająca uczucie zmęczenia i znużenia

33,20  13,28