Najważniejszymi źródłami witaminy D są głównie pokarmy pochodzenia zwierzęcego, np. ryby, jaja, mleko i produkty mleczne. Występuje także w produktach roślinnych, głównie tych, które są specjalnie wzbogacone. W związku z tym człowiek może w pewnym stopniu zwiększyć poziom witaminy D poprzez włączanie tych pokarmów do swojej diety odpowiednio często i w zalecanej ilości. Producenci dodają tę witaminę również do niektórych produktów spożywczych, najczęściej do płatków śniadaniowych, różnych past do smarowania i napojów. Zawsze jest to wyraźnie zaznaczone na etykiecie. Podobnie w przypadku suplementów diety ilość dodanej witaminy D musi być zawsze oznaczona na etykiecie. Prof. dr. Igor Pravst, Instytut Żywienia: „Zgodnie z europejskim prawodawstwem dotyczącym etykietowania żywności, na produktach spożywczych lub suplementach diety, które zawierają 5 µg witaminy D, napisane jest, że zawierają 100% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy. Wartości referencyjne dziennego zapotrzebowania na witaminę D są wyższe (15 lub 20 µg), więc niektórzy producenci żywności lub suplementów diety często podają skorygowane dawki, czyli piszą, że zawierają np. trzysta lub nawet więcej procent zalecanego dziennego spożycia. Należy podkreślić, że takie dawki zwykle nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, ponieważ biorąc pod uwagę opinię naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności powyższa dawka (do 100 µg) nadal stanowi bezpieczne dzienne spożycie witaminy D ze wszystkich źródeł dla zdrowych osób dorosłych.”
